2020-01-14

Rosy Toner


Här är ett rosigt ansiktsvatten som är riktigt trevligt att använda. För att kunna göra detta recept så krävs det att man har lite framförhållning och kan planera. Glyceritet som är med i receptet gör man själv hemma och det tar några veckor att tillverka.

För att få reda på hur man gör ett rosenglycerit tar man sig hit.


Rosenglyceritet bidrar med en hel del naturlig rosendoft till kreationen, doften blir lite mer rund jämfört med rosendoften från rosenhydrolatet. Sedan gör den även att ansiktsvattnet får en lite rödaktig ton, vilket får produkten att kännas mer "organisk" när man använder det. I och med att det är ett glycerit så har det även en återfuktande verkan utöver att man får med rosens hudvårdande effekter som kommer från de vattenlösliga kemikalierna.

Inulinet som är med i receptet är en ny ingrediens för mig. Det är en sockerart och fungerar hudkonditionerande och återfuktande på huden. Den kan användas till mer än mat (används som sötningsmedel i hypade matvaror), den fungear även att ha i hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter som en fuktighetsbevarande ingrediens.

Det kan verka frestande att ha rosenblad i slutprodukten för att göra det mer romantiskt/organiskt vid användandet och när det står i badrumshyllan. Men jag skulle avråda från det. Då man får en produkt som när som helst kan bli dålig. Även om man använder ett gediget konserveringsmedel. När koreanska märken gör detta har de med största sannolikhet gjort något med dessa blad så de inte börjar mögla eller brytas ner när de är i produkten en längre tid. Vissa saker kan man som lekman inte göra hemma i köket.


Rosy Toner
51.1 % dest.vatten
8 % rosenglycerit
5 % silvervatten
5 % honungspulver
1 % havssalt
1 % inulin
5 % trollhasselhydrolat
20 % rosenhydrolat
3.3 % natriumlaktat
0.5 % paraben
0.1 % citronsyra

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda i allt, en råvara i taget, i en glasbägare. Ta den ordning som råvarorna kommer i receptet.

Rör om ordentligt mellan varje råvara.

När allt är blandat har man i sin kreation i en lämplig flaska.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Testa produkten på undersidan av underarmen innan du har produkten i hela ansiktet. Ifall du får en hudreaktion.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg