2016-08-09

Glyceriter

Glyceriter löser vattenlösliga ämnen ur växtmaterial och kan användas istället för infusioner och tinkturer i recept.

Dock ska man ha klart för sig att tinkturer (som är något helt annat) kan lösa små mängder fettlösliga ämnen, något som glyceriter inte kan göra, men är man bara ute efter de vattenlösliga ämnena från en viss växt så är ett glycerit fullt användbart.

Olika extrationsmetoder drar ut olika typer av ämnen och ett CO2-extrakt går inte att ersätta med exempelvis infusion eller glycerit. Vattenutdrag och oljeutdrag från samma växt har olika egenskaper och kan inte ersätta varandra, däremot så kan de komplettera varandra om man använder båda extraktionerna i en och samma produkt. På samma sätt så kan man inte ta en eterisk olja från en växt och förvänta sig samma effekt från denna som en infusion eller oljeutdrag.

Exempel på ämnen som löses i ett glycerit är garvämnen (tanniner), slemämnen, saponiner och glykosider.

Då det ingår glycerol i beredningen så har glyceriter en fuktbindande verkan och man kan ersätta glycerolet i recept. I ett hemmagjort glycerit är det inte 100 % glycerol, utan det är 70 % (volym) glycerol och 30 % (volym) vatten, med andra ord så måste man dosera lite högre för samma mängd glycerol.

Grundrecept på glyceritlösning
7 delar glycerol (99 %)
3 delar dest.vatten

För att räkna ut mängden växtmaterial som behövs till extraktet så måste man bestämma sig för om man vill göra ett 1:3 extrakt, ett 1:5 extrakt eller ett 1:1 extrakt. Den första siffran anger viktdelen av växtmaterial och andra siffran anger viktdelen glyceritlösning.

Exempelvis för ett 1:5 extrakt så tar man:
100 g växtmaterial
500 g glyceritlösning

eller om man inte vill göra så mycket tar man:
20 g växtmaterial
100 g glyceritlösning

Det kan vara klokt att försöka göra ett så koncentrerat extrakt som möjligt, på så sätt behöver man inte tillsätta lika mycket i produkterna.

Gör så här
Väg upp växtmaterialet. Blanda glycerolet och dest.vattnet, blanda sedan allt i en ren glasburk, skruva på locket ordentligt och låt det stå mörkt och dra i 2 veckor.

Har man använt torra växtdelar så behöver man inte vara orolig över att växtdelarna ska börja ruttna under tiden som man gör utdraget. Har man däremot använt färska växtdelar (men de ska dock vara lite lätt torkade) så måste man dagligen se till extraktet så alla växtdelar är täckta av glycerolblandningen.

Silas noggrant och häll upp på en ren glasflaska.

Etikettera med vad som är i och datum. Skriv gärna om det är ifråga om ett 1:5 extrakt, etc.

Hållbarheten på ett glycerit är lika lång som för tinkturer, förutsatt att de förvaras mörkt och svalt och i väl förslutna glasflaskor.