2016-08-23

Arnikagel

Denna är till för att behandla blåmärken och är istället för en kladdig blåmärkessalva. Ibland vill man bara ha något kladdfritt som torkar relativt snabbt utan onödiga tryck på blåmärket, till skillnad från salvor som kräver att man masserar in produkten på området där huden ömmar för att det ska verka ordentligt.

Observera dock att ni inte ska använda denna produkt om det är hål på huden där blåmärket/svullnaden är och produkten ska absolut inte användas i ansiktet.

Man kan även använda denna gel på svullnader då arnika är effektiv på att ta ned just svullnader, mentolen bedövar även lätt.

Arnikaextraktet finns färdigt att köpa, använder man detta glyceritextrakt istället för en sedvanlig tinktur på arnika så slipper man tillsätta extra glycerol, samt så slipper man den uttorkande effekten av alkoholen från tinkturen.

Trollhasselhydrolatet är sammandragande på huden och är bra vid svullnader.

Sesamoljan innehåller antioxidanter och kan vara värd att prova på blåmärken, men har man inte sesamolja hemma eller är allergisk mot det går det utmärkt att byta ut oljan mot en variant som man tål/har hemma förutsatt att oljan man byter till är hållbar. Dvs oljan får inte vara torr exempelvis nyponros-, havtorns-, hampa- och/eller tistelolja är.

Rosmarin antioxidanten är användbar i högre mängder om man ska behandla blåmärken.

Cypressen är sammandragande och är användbar på bland annat blåmärken, bulor och svullnader.

Mentolen är med som kylande medel, mentolen kan uteslutas om man inte är ute efter mentolens smärtlindrande/kylande effekt. Observera att om ni har tänkt använda produkten på barn så uteslut både mentolen och cypressen helt.

Arnikagel
Vattenfasen
76.4 g dest.vatten
10 g trollhasselhydrolat
5 g arnikaextrakt (glyceritextrakt)
1 g xantangum
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra

Oljefasen
5 g kallpressad sesamolja
1 g mentol, mortlad
20 dr cypress
1 g rosmarin antioxidant

Gör så här
Väg upp allt, väg upp mentolen sist och håll den svalt tills den ska användas.

Vispa ner xantangumet ner i vattnet, försök i så stor mån som möjligt att undvika klumpar genom att vispa ordentligt, använd gärna en liten ballongvisp att vispa med. Låt sedan stå ostört i 20 minuter.

Mortla mentolen.

Blanda nu ner mentol, cypress och rosmarin antioxidant ner i sesamoljan, se till att mentolen löses helt i oljan.

När ca 20 minuter har gått från att gelen är först gjord, rör om i gelén med ballongvispen. Rör nu ner övriga vattenlösliga råvaror ner i gelen.

Rör sedan ner oljan med mentolen, cypress och rosmarin antioxidanten ner i gelén.

Häll över i en klämvänlig flaska, sätt på lämplig insats och etikettera med vad som är i och tillverkningsdatum.

Observera att hållbarheten på produkten är så lång som den råvaran med kortast hållbarhet.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg