2019-12-31

Honey Cream Cleanser


Här är ett recept på en återfuktande rengöring som är spetsad med honung. Angående doften så doftade det mer honung om produkten vid tillverkningen än vad det hela gjorde när det var klart. Efteråt så luktade det mest från propolisextraktet.

Vill man ha mer honungsdoft så kan man ta till speciella honungsdoftande doftoljor. Det går även att doftsätta med eteriska oljor för en helt annan doft. Men då ska man ha koll på att den funkar för ansiktshuden och den bör inte heller irritera ögonen. Mitt tips här är att inte doftsätta hela satsen på en gång för att sedan upptäcka att det hela blev hemskt. Ta istället en tesked produkt och tillsätt en droppe av den tilltänkta doftoljan eller eteriska oljan (om det är normaldosering på den).

Produkten blir rätt så tjock så den passar sig endast till att förvaras i en burk.

Tanken med rengöringen är att man använder den antingen som morgonrengöring eller som en andra rengöring på kvällen. Som vanligt gör man så att man applicerar rengöringen med rena och torra händer på torrt ansikte, hals och decolletage. Masserar in och sedan tar man och masserar av rengöringen från ansikte, hals och decolletage med en tvättlapp i frotté.


Hur det har varit att använda den
Jag tycker att den har varit trevlig att använda. Huden stramar inte efteråt utan den känns återfuktad. Man kan även använda rengöringen som en snabb och enkel crèmemask som man låter verka i några minuter. Detta är något som jag brukar göra när jag har duschat och ansiktshuden stramar, men jag vill ta hand om kroppen först innan jag tar ansiktet. Då slabbar jag på ett lager av crèmen och tar sedan itu med att smörja in kroppen.

Honey Cream Cleanser
Oljefasen
9 % ricinolja
8 % Olivem 1000
20 % riskliolja

Första vattenfasen
34.6 % dest.vatten
10 % silvervatten

Andra vattenfasen
5 % glycerol
0.3 % xantangum

Vid 35ºC
1 % naturligt E-vitamin
10 % obehandlad honung (svensk honung)

Vid 25ºC
1 % mjölksyra
0.5 % paraben
0.5 % propolistinktur/extrakt
0.1 % citronsyra

Gör så här
Väg upp allting.

Vattenfasen ska ner i den stora bägaren som ska kunna rymma hela satsen och bägaren ska tåla/vara lämplig för att man kör med en stavmixer i den.

Värm oljefasen och första vattenfasen i vattenbad tills båda har nått 75ºC.

Börja först med att köra ner stavmixern i vattenfasen (se till att den "rapar" innan du börjar köra den) och mixa sedan ner oljefasen ner i vattenfasen, med oljefasen i en tunn stril. Mixa en kort stund.

Blanda ihop xantangumet och glycerolet, som är andra vattenfasen, och ha ned det i bägaren med hela alltet och mixa igen en kort stund, d.v.s. några korta dunster med stavmixern.

Gå nu över till en liten ballongvisp. Rör om lite då och då och kyl ner i ett kallt vattenbad.

När temperaturen är 35ºC har man i E-vitaminet och honungen.

Vid 25ºC har man i paraben (rör om), propolistinktur/extrakt, citronsyra och mjölksyra. Rör om ordentligt mellan varje råvara innan nästa åker i. Hade man tänkt att ha doft i så har man i det nu.

Häll över i en lämplig burk.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Testa produkten på undersidan av underarmen innan du har produkten i hela ansiktet. Ifall du får en hudreaktion.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg