2019-12-17

Kan hudvårdsprodukter vara skadliga?

Jag tänkte skriva lite om vett beträffande hudvårdsprodukter. Just nu så gör vissa företag reklam om sig om att vara giftfria, free from nasties, paraben fritt, e.t.c. Det här är inget annat än fulreklam. Personligen skulle jag aldrig köpa från ett företag som gör denna typ av reklam om sina produkter.

Man rider på konsumenters rädsla för felköp, att man annars skulle göra farliga inköp till sin familj.

Kosmetiktillverkarna är inga skurkar som tillverkar giftiga produkter, så vi konsumenter far illa. Har man köpt något inom EU är de säkra att använda. Vilket är tänkvärt nu i Internetåldern när man klickar hem lite allt möjligt från Internet. Kommer grejerna från Kina är de garanterat testade på djur. Köper man vanliga prylar utanför EU så kan de innehålla gifter (s.k. otillåtna ingredienser), oavsett om man har köpt leksaker till barnen, nytt mobilskal eller en ny blandare till diskhon för en bråkdel av priset i vanliga butiker (d.v.s. man har skaffat sig en kopia på en designerprodukt).

De hudvårdsprodukter som vi köper inom EU är säkra att använda, om företaget har importerat produkterna på rätt sätt och inte tagit in skumma produkter (för detta händer ibland). Här ska man bara kunna fråga försäljaren om man har några frågor. Det finns bestämmelser för vad och hur informationen ska stå på förpackningarna för att få säljas här.

Vill man inte ha fejkprodukter (eller produkter med råttbajs på) så ska man inte köpa från Amazon eller andra stora internetbutiker som härstammar från Kina och/eller Ryssland. Köp endast från certifierade återförsäljare för att slippa fejk, gamla (utgångna) varor och råttbajs på produkterna.

Man kan dock fortfarande reagera allergiskt på dessa "säkra" hudvårdsprodukter som finns inom EU. Då det är omöjligt att tillverka hudvårdsprodukter som kan passa alla.

Sedan ska man ha klart för sig att allt man kan köpa inom EU inte är guld. Det finns fortfarande "mindre bra" produkter (s.k. ineffektiva produkter). Men de är iallafall inte giftiga för oss att använda. De kanske bara inte levererar vad som står på förpackningen. Det här fenomenet borde dock folk vara vana vid det här laget.