2019-12-17

Honey Lotion


Här kommer ett recept med honung. Honung är susen om man har fuktfattig hud. Detta är en given produkt vintertid.

Det doftar ordentligt med honung av denna kreation. Mitt tips är att alltid använda en neutral honung i hudvårdsprodukter som inte är smaksatt med något konstigt. Det borde egentligen vara rätt så självklart, men ville bara få ut det.

I denna har jag även tillsatt trollhasselhydrolat, den alkoholfria varianten.

Det är även kamomillhydrolat med i denna kreation som är lugnande på huden. På egenhand så luktar kamomillhydrolat inge vidare, men i låga koncentrationer på runt 5 % så är det inget man känner av.

Propolistinkturen som är med har effekt mot diverse olika mikroorganismer. Men har även en lugnande effekt och kan stilla klåda.

Mjölksyra är med för att hålla ett lågt pH-värde på produkten och kemikalien gör slutprodukten extra hudvänlig.

I det här receptet råder jag er till att använda ett riktigt konserveringsmedel, paraben är ett sådant. Det är säkert och effektivt. Enkelt att använda och en låg koncentration av det räcker för det ska konservera ordentligt, samtidigt som det inte irriterar huden. Det är en av de bättre konserveringsmedlen på marknaden.

Silvervattnet påstås ha antibakteriellverkan. På egenhand så är det inget pålitligt konserveringsmedel, utan det är där parabenet kommer in i bilden.

Citronsyran som är med fungerar som chelator och hjälper till att produkten håller sig längre. Men det är inget konserveringsmedel om någon nu tror det.

OBS!
Det kan hända att man behöver skaka om flaskan innan man tar av den. Jag är tvungen att göra det.

Honey Lotion
51.9 % dest.vatten
20 % honung (obehandlad svensk honung)
10 % silvervatten
5 % trollhasselhydrolat
5 % glycerol
5 % kamomillhydrolat
2 % mjölksyra
0.5 % paraben
0.5 % propolistinktur
0.1 % citronsyra

Gör så här
Väg upp allt separat.

Ha i råvarorna en i taget i en bägare. Se till att röra om ordentligt mellan varje råvara.

Häll sedan upp i en lämplig behållare. Märk upp vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Testa produkten på undersidan av underarmen innan du har produkten i hela ansiktet. Ifall du får en hudreaktion.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg