2018-08-07

Återfuktande rosig mask


Det är kul att se recensioner på hudvårdsprodukter. Man får rätt så mycket inspiration till att göra en liknande produkt själv. Det kanske inte alltid blir exakt som originalet, men det blir många gånger inte en dålig produkt för det.

Fresh Rose Face Mask
Water, butylene glycol, glycerin, pentylene glycol, PEG-60 hydrogenated castor oil, rosa centifolia flower, sea water, rosa damascena flower water, cucumber fruit extract, anthemis nobilis flower oil, camellia sinensis leaf extract, porphyridium cruentum extract, rosa damascena flower oil, aloe barbadensis leaf extract, aspalathus linearis leaf extract, yeast extract, sodium hyaluronate, carbomer, tetrasodium EDTA, sodium hydroxide, caprylic/capric triglyceride, glyceryl acrylate/acrylic acid copolymer, caramel, maltodextrin, fragrance, BHT, citronellol, phenoxyethanol.

I originalet så ingår det väldigt många ingredienser. Många kan man utesluta då det finns bättre alternativ som kan göra samma jobb. Fresh framstår ofta som ett gedikert märke med "naturliga" råvaror. Men tillsätter ett företag saker som carbomer och BHT i sina produkter så är de precis som alla andra. Det är som när man ser företag marknadsföra sin "äkta" svarta marockanska tvål och slänger man ett getöga på innehållsförteckningen ser man att det bara är helt vanlig tvål som är extra förtjockad så den har blivit seg och som även har färgats kolsvart för att få kallas svart.

Nedan så går jag igenom de råvaror som jag har valt att använda i mitt recept. Man kan om man vill tillsätta hyaluronsyra till kreationen, men jag skulle vänta med att göra ett sådant drag tills man ser hur receptet/produkten uppför sig utan det. Så man kan jämföra. Sedan har jag uteslutit vissa råvaror såsom jästextrakt, algextrakt, roboois som ingår i originalet då jag inte har dessa hemma.


Ros är en riktigt gammal klassiker i hudvårdsprodukter. Den marknadsförs speciellt för torr och känslig hy, förutsatt att man inte är allergisk mot växten. I detta recept så kommer det att ingå rosenglycerit, rosenhydrolat och rose de mai (eterisk olja).

Rosenglyceritet kan man inte köpa färdigt vad jag vet, man är tvungen att tillverka det själv. Titta under Glyceritinlägget för att se hur man gör. Detta är inget man själv tillverkar under en eftermiddag utan det tar ett tag (någon vecka). Det gäller att man att ett sinne för att kunna planera i förväg. Man kan substituera med glycerol och då får man enkelt räkna med att det är mindre rosdoft på slutprodukten och man får inte med rosens alla egenskaperna. Eventuellt så kan man testa att göra en vanlig infusion, men jag kan inte garantera att det blir bra. Jag gjorde ett 1:10 utdrag till mitt glycerit. 1:5 blev för torrt då rosenbladen sög åt sig all vätska och resulterade i att bladen bara blev lite fuktiga i burken.

Det ingår även grönt te extrakt och aloe vera juice i detta recept. Grönt te är en antioxidant och fungerar även lugnande på huden. Aloe veran är allmänt återfuktande och lugnande. Angående det gröna teet så kan man inte ersätta extraktet med ett bryggt te på växten. Antioxidanterna förstörs av värmen, pH får även inte bli för lågt (surt) då antioxidanterna i det inaktiveras. Det ska ligga mellan 5 och 6 för att allt ska fungera smidigt. Aloe vera är också känsliga för fel pH-värde och kräver samma pH-värde för att fungera optimalt.

Squalanet är med för att göra de eteriska oljorna mildare, samtidigt som det har en återfettande effekt på huden utan att klogga igen den. Är bra för både fet hy och åldrande hy. Åldrande hy har/får man när man är närmare klimakteriet än när man kom i puberteten, d.v.s. från ca 30-35 års ålder.

Pentavitinet (Saccharide Isomerate) är en sockerart och är med för att göra produkten mildare och har en ordentligt återfuktande effekt på huden som stannar kvar länge.

Havssaltet är med istället för havsvatten. Salt kan faktiskt ha en återfuktande effekt på huden om den används med måtta.

Rosmarin antioxidanten fungerar som namnet förtäljer som en antioxidant. Är ett bättre alternativ jämfört med BHT, som är en vanlig antioxidant i vanliga kommersiella produkter.

Citronsyran är med som chelator och gör att råvarorna håller lite längre/bättre. Då den binder till sig metalljoner som kan påverka slutprodukten negativt.


Hur det blev
För mig så blev detta en trevligt rosdoftande ansiktsmask. Det luktar knappt något från gurkhydrolatet eller från kamomilloljan. Jag upplevde den som effektiv. Jag är nöjd med den.

Applicera masken som vilken annan mask som helst. Efter rengöring och låt verka på huden i 10-20 minuter eller så länge man själv tycker eller känner att man behöver. Skölj sedan av och applicera serum(s), ögoncrème och ansiktscrème.


Rose Mask
Vattenfasen
20.1 g dest.vatten
20 g rosenhydrolat
5 g gurkhydrolat
30 g rosenglycerit
10 g aloe vera juice
1 g grönt te extrakt pulver
5 g kosmetisk stärkelse (Hydropopyl Starch Phosphate)
2 g pentavitin (Saccharide Isomerate)
1 g havssalt
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra

Oljefasen
5 g squalane
2 dr romersk kamomill
10 dr rose de mai
0.3 g rosmarin antioxidant

Gör så här
Väg upp allt separat.

Blanda de eteriska oljorna och rosmarin antioxidanten med squalanet.

Blanda sedan ner alla flytande ingredienser utom paraben i en glasbägare.

Vispa sedan ner den kosmetiska stärkelsen ner i vätskorna. Vispa ordentligt.

Vänta nu i ca 5 minuter och rör sedan om igen.

När det har tjocknat så rör man ner citronsyra, havssalt, grönt te extrakt och paraben. Ha i en råvara i taget och se till att råvaran är helt löst innan nästa åker i.

Ha sedan ner oljeblandningen med eteriska oljor och antioxidant.

Häll över i en ren glasburk och märk upp med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg