2021-02-12

Greenwashing i tygvärlden: Bambu

Tänkte börja gå igenom lite om tyger. Har själv lite smått mer och mer börjat sy för att jag tycker att det är kul.
 
Och då och då så stöter jag på lite konstigheter.
 
Väldigt många miljö(o)medvetna verkar tro att bambutyger är något som är bra för miljön. Samtidigt som de dissar bomull då det går åt så mycket vatten vid odlingen. Viskos vet de flesta miljönissar att det inte är så lyckat. Värre är det med bambu.

För att bambu ska bli tyg så måste man göra precis samma sak med det som med cellulosa när man gör viskos/rayon. Lösa upp det med starka kemikaler. Försöker man göra tyg av bambu utan kemikalier så blir man tvungen att nöja sig med något som påminner om de tjocka bambumattorna som de har på golven i traditionella japanska hus. Tehuset vid Etnografiska museet i Stockholm har dessa mattor. Jag tror inte att någon blir lycklig av att klä sig i något sådant. Blir lite stickigt och kallt.

Odlingsstadiet må vara bättre med bambu om man jämför det med bomull, men sedan så slutar de positiva egenskaperna.

Jag har själv fallit för begäret att köpa små handdukar i bambu. Kvaliteten fanns det lite att önska om det. Efter några tvättar började de falla sönder, små bitar började trilla av titt som tätt. Med resultatet att de åkte i sopan. Bomull är tusen gånger bättre. Det håller länge.

Bambu = viskos

Är man mån om miljön ska man hålla sig borta från bambutygerna även om de är ekologiskt odlade.