2021-02-16

Förlorad historia

Det är riktigt populärt just nu att gå i secondhandbutiker och på loppis och köpa gamla kläder, sängkläder, dukar, överkast och gardiner bara för att göra om dem. Inte bara göra om dem, klippa sönder helt dugliga textilier som de är till att göra krimskrams av.

Jag vet personer i min omgivning som går och köper fina gamla gardiner och dukar bara för att rädda dem från klåfingriga människor som gillar att klippa sönder saker.
 
Det är en sak att göra något annat av en gardin eller duk som är trasig och som inte går att laga då skadan är för stor. Men att förstöra något bara för att man själv går runt och tror att det e fult med gardiner eller dukar så är fullt lagligt att göra vad man vill med dessa.

Det är en sak att fålla ett plagg så det passar en bättre, eller ta in den så den sitter bra, men att bara köpa den för att sy en liten necessär som man tycker är rolig i någon vecka är förkastligt. Vad ska man göra av resten av plagget? Slänga?

Sedan ska man ha klart för sig att gammalt tyg många gånger är skört. För skört för att bli omsydda till hållbara klänningar. Färgerna i textilierna var inte bättre förr. Att då sy en klänning till lillan av en gammal gardin kan få intressanta konsekvenser.
 
Ibland är det bättre att sakerna hamnar på ett museum istället för är kvar hemma. På museum kan de bevaras och visas upp för omvärlden. Så människor kan få se med egna ögon hur gräsligt mönstrade sängkläderna eller gardinerna var på 60 och 70-talet.

Andra saker som bör bevaras är bröllopsklänningar. Ibland är det bättre att bevara dem som de är, de är en bit historia. Vill framtida generationer använda mormors gamla bröllopsklänning ska den på sin höjd tas in eller fållas. Hade man tänkt sig ett större ingrepp där man gör om den helt så är det bättre att låta bli, köp nytt tyg och gör något eget istället.