2020-04-21

Anti-värk roll-on olja


Här är en anti-värkprodukt. Man kan även använda oljan när man är förkyld och behöver vidga luftrören lite, till exempel vid läggdags.

I receptet där jag har angett mängden för 40 g så har det funkat bra för en roll-on flaska på 50 ml. Olja har ju som sagt en lägre densitet än vatten och skulle man göra 50 g så skulle det bli (generellt, om man utgår från att alla råvaror i receptet har en densitet på 0.9 g/ml). Vissa få oljor kan ha en densitet på 0.7 g/ml.

Uträkningen blir: 50 g/0.9 ρ = 55.5555... ml avrundat uppåt blir 55.6 ml. Eftersom densitet (ρ) är g/ml så är man tvungen att dela för att få fram volymen. Och 55.6 ml produkt ryms inte i en 50 ml flaska, hur mycket man än vill. Det blir en slatt över.

Använd gärna en roll-on flaska i glas för den höga halten eterisk oljeblandningen är rätt så hög i det här recept, hela 30 %. Om man ändå vill köra med plast så gäller det att vara observant. Ha flaskan ståendes på en okänslig plats under observation. Ifall det skulle börja läcka om den. Ibland så kan vissa eteriska oljor i sin rena form deformera plast. Det är möjligt att samma sak kan hända om man har en hög koncentration i sin kreation.

Och som vanligt är det här recept inget för barn. Barn ska inte vara i samma rum som personen som använder produkten. Är man gravid eller har epilepsi eller något annat tillstånd så bör man kolla med läkare först innan något används. Giftinformationscentralen bör kunna svara på era frågor om ni har några.

Sedan ska man inte använda produkten i mer än en vecka på raken, även om man i övrigt är i prima skick. Det är för att Oleum Basileum innehåller vintergröna som är toxisk. Man ska ha ett öga på eteriska oljor som inte används inom aromterapin. Man behöver inte alltid dissa dem, men däremot ska man respektera dem.

Direkt från kylen.


Receptet i %
30 % oleum basileum
69 % jojobaolja
1 % naturligt E-vitamin

Anti-värk roll-on olja 40 g
12 g oleum basileum (eterisk oljeblandning)
27.6 g jojobaolja
0.4 g naturligt E-vitamin

Gör så här
Väg upp allt. Väg upp den eteriska oljan i en glasbägare.

Blanda allt i en glasbägare och häll över i en roll-on flaska.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Testa produkten på undersidan av underarmen. Ifall du får en hudreaktion.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg