2020-03-17

Angående pågående pandemi

Jag kommer inte att publicera/göra något recept på egengjord handsprit. Då det inte går att göra med de tillgångar vi har här i Sverige som privatperson. Aloe vera, vodka, silvervatten och eteriska oljor funkar inte som ett alternativ till handsprit.

Handhygienen är A och O.

Saker som man kan göra är att undvika att vara ute bland folk och tvätta händerna ofta.

Har man alla råvaror hemma så kan man blanda sin egen handtvål. Här krävs det att man redan har alla kemikalier hemma. Kallrörd tvål är inte aktuell då det krävs 3-4 veckor innan den tvålen blir mogen och användbar.

Det är bara att leta bland etiketterna här på bloggen under "Handtvål" för tips på recept.

Sedan ska man komma ihåg att de flesta kommer att fixa denna epidemi. Det är främst våra gamla och svaga som är extra utsatta och det är bra om man inte utsätter denna grupp för onödiga risker.

En sak som jag bör nämna om handtvättningen.

Om man använder flytande tvål
Så ska man jobba in tvålen i torra händer. De ska inte vara blöta, utan torra. Jobba in tvålen ordentligt i 20 sekunder (det finns säkert bilder på Internet som visar alla ställen på händerna som lätt glöms bort) ta sedan lite vatten och jobba lite till med löddret och sedan så är det bara att skölja av ordentligt. Får man problem med torra händer så finns det alltid handkräm och det är inget fel med att smörja in händerna efter varje handtvätt. Sedan kan jag upplysa om att vissa tensider kan vara svåra att skölja av och ger en uttorkande känsla på huden. För att få bukt med det så måste man skölja längre med vatten.