2020-03-10

Vitamin C ampuller 15 %


Här är en ny version på vitamin C ampullerna som jag gjorde för ett tag sedan. Den här gången blir det 15 % C-vitamin (askorbinsyra) när man har blandat till ampullerna. 15 % askorbinsyra är den koncentration som man har sett bäst resultat med, så fort man höjer eller sänker koncentrationen så har forskarna sett att effekten är sämre.

Jag använder mitt serum på morgonen. Man behöver inget fuktserum utöver denna på morgonen då denna innehåller hyaluronsyra i två storlekar, pentavitin, propanediol och glycerol.

Ferulsyran fungerar som en understödjande antioxidant till askorbinsyran. Minimerar samtidigt risken att huden blir missfärgat av askorbinsyra som oxiderar på huden.

Pentavitinet gör att huden tål lite mer aggressiva ingredienser utan att få spatt. Sedan så har det en fuktgivande verkan som är långrandig, vilket är eftertraktat.

Jag har tillsatt eterisk olja. Jag använde en rosengeranium som är av bra kvalité och som har en frisk rosig doft. Då jag saknade doft på serumet. Rosengeraniumet är antiinflammatoriskt, fungerar som en antioxidant och påskyndar läkningen av sår, samtidigt som det doftar härligt. Man kan ta en annan eterisk olja om man så vill. Kolla bara upp att den är lämplig för ansiktet och ha koll på doseringen. Alla eteriska oljor kan inte doseras på samma sätt. Har man problem med doft i hudvårdsprodukter är det bara att utesluta både polysorbatet och den eteriska oljan. Polysorbatet är med för att se till att den eteriska oljan är jämnt fördelad i produkten. Ersätt då med mer dest.vatten i motsvarande mängd så slutreceptet blir 100 g.

Om man känner att man vill manipulera med receptet själv så är mitt tips att ha koll på så att de ingredienser som ni vill inkludera kommer att tåla det låga pH som blir i produkten när man har tillsatt askorbinsyran. Detta är anledningen till att jag har märkt dest.vattnets mängd som -- g. Man får själv räkna ut hur mycket dest.vatten det ska i. Det är bara att dra av övriga råvarors mängd (i g) från 85 g. Totalt är receptet på 100 g men 15 g består utav askorbinsyra och 100-15=85.

OBS!
Var medvetna om att man blandar till varje ampull när man ska börja använda dem. Man kan inte blanda ner askorbinsyran i alla ampuller och spara dessa. De håller på sin höjd i max två veckor och ska ses som en färskvara. Detta för att askorbinsyran är så pass instabilt i vattenhaltiga produkter.

Lyxiga 15 % vitamin C ampuller
Vätskefasen på totalt 85 g
-- g dest.vatten
5 g trollhasselhydrolat
5 g silvervatten
3 g glycerol
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra
3 g pentavitin
1 g polysorbat 20
0.5 g rosengeranium
1 g lakritsextrakt (Dipotassium glycyrrhizinate)

6.5 g propanediol
0.5 g ferulsyra

1 g hyaluronsyra, låg molekylvikt
1 g hyaluronsyra, normal molekylvikt

Torra fasen på totalt 15 g (för 15 %-igt serum)
15 g ren askorbinsyra (L-ascorbic acid)

Gör så här
Väg upp allt.

Häll askorbinsyran (pulvret) i en lämplig glasflaska, korka igen med en tät kork.

Vill ni koka dest.vattnet så gör ni det nu, låt det sedan svalna.

Blanda ferulsyran och propanediolet i en liten glasbägare, värm blandningen i ett vattenbad tills ferulsyran har löst sig i propanediolet. Låt det sedan svalna.

Blanda glycerolet och hyaluronsyran, detta för att eliminera klumpar från hyaluronsyran som annars kan uppkomma.

Blanda allt som ska ner i vätskefasen av serumet.

Häll upp det på en 100 ml flaska för "förvaring", sätt gärna en insats med pipett/pump så det blir lätt att måtta (väga) upp 8.5 g av detta när det är dags för att blanda till en ny ampull. Har man tillgång till 10 st 10 ml bruna glasflaskor så går det utmärkt att väga upp 8.5 g av vätskan i varje flaska (ampull).

Etikettera med vad som är i, datum, ect.

Sedan så gör man så att när man ska använda produkten så väger man upp 1.5 g askorbinsyra, och pytsar ner i bara en av ampullerna, dvs i den som du tänkt använda.

Korka igen och skaka så vitaminet löses. Detta tar lite tid, så blanda inte till ampullen i samma sekund som du ska använda den. Gör den gärna några timmar i innan, då det är lite svårlöst på grund av den höga koncentrationen askorbinsyra.

Fotnot
Släng produkten om produkten har börjat att gulna, betyder det att den är oxiderad och är därmed dålig och ska inte användas. Gäller även för ren askorbinsyra i pulverform som har börjat gulna, släng den.

Använd inte askorbinsyreserum tillsammans med produkter som innehåller niacinamid. De bryter ner varandra och skulle ni göra ett serum med dessa båda i så kommer produkten att bli gulfärgad och ni har en värdelös produkt. Är det så att ni först använder askorbinsyreserum och på detta ett serum eller en annan produkt som innehåller niacinamid så kommer Er hud att bli gulfärgad och det är osäkert om huden får några positiva effekter av detta. Det är bättre att köra ena produkten på morgonen och den andra på kvällen, men inte samtidigt.

Blanda bara ihop de båda faserna om ni tänkt använda produkten de närmsta dagarna. Att blanda båda faserna och ställa på förvaring i några veckor/månader är ingen bra idé då serumet i ampullerna kommer att hinna bli dåliga under den tiden.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Testa produkten på undersidan av underarmen innan du har produkten i hela ansiktet. Ifall du får en hudreaktion.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg