2020-02-25

Fuktserum


Det här serumet är tänkt att användas som komplement till vissa typer av serum som inte alla gånger är så fuktgivande som man skulle kunna önska. Serumet ska samtidigt inte påverka andra serum negativt som innehåller aktiva ämnen.

Jag måste säga detta. När man använder det så känns serumet väldigt dyrt och lyxigt. Konsistensen är lite simmig, men samtidigt är den lättrinnig. Som ett dyrt fuktserum. Samtidigt så åker det in snabbt i huden men inte för snabbt så det inte känns som om man har applicerat något.

Mitt tips är att grunda ordentligt med flera lager med ansiktsvatten (gärna enligt den Koreanska Seven Skin Method) och sedan applicera fuktserumet. Detta bör man visserligen göra med de flesta fuktserums för bästa resultat.

Serumet är tänkt att fungera att det bara ska leverera fukt till huden. Det är inga "aktiva" ämnen med som kan tänkas ställa till det. Det är ingen uppenbar kollision som kan hända med andra ingredienser i andra produkter som man kan tänkas använda samtidigt, så vitt jag kan se det. Här kan jag dock inte garantera något. Är man känslig för någon råvara eller bara har känslig/reaktiv hy i allmänhet så får man som vanligt ta det lite varligt. Gå försiktigt framåt.

Anledningen till att det här serumet är utan hyaluronsyra till skillnad från så många andra fuktserums är för att ibland så kan det bli för mycket. För många lager med olika hyaluronsyreprodukter har sina nackdelar. Just nu så är det en väldigt populär råvara och alla vill använda det i sina kreationer så folk köper dem. Sedan så är glycerol bättre på att återfukta huden än vad hyaluronsyran är, då hyaluronsyra många gånger fungerar mer kosmetiskt genom att plumpa upp torrhetsrynkorna. Då kanske det räcker med en bra hyaluronsyreprodukt och inte tre.

Hade man tänkt sminka sig så kan flera lager av hyaluronsyreprodukter göra att allt bara smular sig vid appliceringen av underlagskrämen. På engelska kallas det här fenomenet för "pilling". Det här kan även hända om man använder för många lager med silikoniga produkter. När det här händer känner man sig smutsig. Man får flashback till de gånger man torkar sig torr efter duschen, när man inte har exfolierat sig på länge och alla gamla dödahudceller rullar runt på huden av friktionen från handduken.

Nu är det även andra fuktighetsgivande ämnen med i serumet: propanediol, pentavitin, natriumlaktat, honungsextrakt, inulin, gluconolactone och mjölksyra.

Som vanligt är receptet i vikt-%.

Fuktserum
33.5 % dest.vatten
20 % rosenhydrolat
5 % blå kamomillhydrolat
20 % glycerol
5 % propanediol
5 % pentavitin
5 % honungspulver
2 % inulin
1 % D-panthenol
2 % Glucono Delta Lactone (GDL)/Gluconolactone pulver
1 % mjölksyra
0.5 % paraben

Gör så här
Väg upp allt.

Ha i en råvara i taget i den ordning som de står i receptet. Rör om ordentligt mellan varje råvara.

Kontrollera gärna pH. Det bör ligga runt 5 för att vara hudvänligt. Är pH för lågt så korrigera (titrera) med att tillsätta lite bikarbonat (ej bakpulver). Ta kanske 0.5 g åt gången, rör om, vänta en stund och mät pH igen. Se då även till att ha serumet i en lite för stor bägare. När man titrerar denna så kan det bubbla över.

Häll sedan över i en lämplig flaska.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Testa produkten på undersidan av underarmen innan du har produkten i hela ansiktet. Ifall du får en hudreaktion.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg