2020-01-30

Salicylsyra

Salicylic acid

Salicylsyran är lugnande (antiinflammatorisk), bra mot svampinfektioner, är exfolierande och klådstillande. På många ställen står det att salicylsyra är smärtstillande, det här är helt fel, här har folk förväxlat salicylsyran med metylsalicylat. Två helt olika kemikalier.

Salicylsyra används i diverse hudvårdsprodukter där man önskar exfoliera och lugna (om man inte är allergisk/känslig mot det), som på eksem, psoriasis, acne, liktornar, svampinfektioner, vårtor, keratosis pelaris, m.m.

Till skillnad från de populäraste AHA-syrorna (mjölksyra och glykolsyra) så gör (5 %-ig) salicylsyra huden tunnare. Vilket är praktiskt om man har förhårdnader på händer, knän och fötter. Inte så trevligt om man håller på och bekämpar ålderstecken. Då en tunnare hud rynkar sig mer än en tjockare. På mogen hy kan det vara klokt att använda en produkt med salicylsyra som en punktbehandling. Istället för att behandla hela ansiktet.

Ingår bland annat i Elizabeth Ardens Eight Hour Cream, Paula's Choice Skin Perfecting 2 % BHA Gel Exfoliant och en 2 %-ig vaselinsalva som heter Salsyvase 2% som finns på det klassiska Apoteket.

Dosering
En vanlig dosering är 0.5 % (vikt %), för riktigt kraftig avfjällning krävs högre koncentrationer. Man brukar hålla sig mellan 0.5 och 3 %.

Löslighet
Salicylsyra löser sig väldigt dåligt i vatten. Det ska gå att lösa det lite grann i hett vatten men går man högre än 0.5 % får man problem med grynighet, d.v.s. det fälls ut igen i sitt fasta tillstånd när produkten svalnar och produkten känns grusig. Salicylsyran löser sig rätt så bra i riktigt stark alkohol, måste dock vara mycket starkare än vodka, den är även helt löslig i olja med lite värmning (ca 85ºC). Det löser sig även i propanediol, 20 % salicylsyra i propanediol är en mättad lösning. Men det är bara i vårtprodukter som salicylsyra används i den koncentrationen. Vill man göra ett exfolierande ansiktsvatten bör man inte gå över 2 eller 3 % koncentration av salicylsyran.

Hitta
Salicylsyran är svår att få tag på här i Sverige, förr kunde man hitta det på apoteket men inte nu längre, det går att hitta den på webbutiker på nätet från bl.a UK, USA och Taiwan.

Substituera?
Det går inte att byta ut salicylsyran mot vitpilsbarkstinktur. Sedan ska man veta att vitpil inte innehåller salicylsyra utan salicin och det har därför inte helt samma effekt utvärtes. Anledningen till att det funkar att inta vitpilsbarkstinktur mot feber är för att vår kropp kan omvandla salicinet till salicylsyra. Detta händer inte i huden.

Förväxlingsrisk
Salicylsyra ska inte blandas ihop med metylsalicylat, salicin eller acetylsalicylsyra, dessa är helt olika kemikalier med helt olika egenskaper.

Källor
Shenet, 2014-08-29
Textbook of Cosmetic Dermatology, Fourth Edition, redigerad av Robert Baran, Howard Maibach