2019-10-29

Gurkmasken


Jag måste erkänna, jag är inte så jätte imponerad av Peter Thomas Roths olika produkter. Speciellt inte deras svarta "lermask" (som borde kallas för "deadly death mask from hell") eller den kryddiga exfolierande varianten. Jag har provad båda dessa och får rysningar av obehag när jag ser/läser om dem. Visserligen blev huden mjuk och len av deras "guld"mask, men effekten hade inget med guldet att göra. Guld är helt inert. Deras rosmask är sådär, inget exceptionellt, och deras blå fuktmask och gurkmask är också blasé.

Den ansiktsmask som man kan göra av receptet i detta inlägg är bra på alla hytyper som är i behov av extra svalkande fukt. Att kalla ansiktsmasken i detta inlägg för en dupe på P.T.R. Cucumber Gel Masque är lite att ta i. Min version är helt annorlunda och mycket mycket bättre.

Gurka är svalkande och är bra att använda om man har irriterad hy. Irritation som kan bero på olika saker, sol eller bara allmänt stingslig hy. Så länge man vet att ens hud klarar av de ingående råvarorna.

Peter Thomas Roth Cucumber Gel Masque
Water, Propylene Glycol, Carbomer, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Glycerin, Sodium Polyacrylate, Allantoin, Ananas Sativus (Pineapple) Fruit Extract, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract, Vaccinium Myrtillus (Bilberry) Extract, Saccharum Officinarum (Sugar Cane) Extract, Acer Saccharum (Sugar Maple) Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract, Citrus Medica Limonum (Lemon) Fruit Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Oil, Mangifera Indica (Mango) Fruit Extract, Disodium EDTA, Sodium PCA, Triethanolamine, Methylparaben, Propylparaben, Diazolidinyl Urea, Polysorbate 20, Yellow 5 (Cl 19140), Blue 1 (Cl 42090).

Nu kommer jag inte göra en exakt kopia på deras, då jag inte har alla råvaror hemma och vissa ämnen vill jag inte ens ha i mitt recept. Angående natrium PCA så skulle jag kunna tillsätta detta i receptet, men nu är det så att natrium PCAs effekt försvinner i samma sekund som man sköljer av masken. Vad är då meningen med det?

Men jag har valt att använda propanediol som inte bara är fuktbindande, utan den har även en bakterie- och svampdödande effekt. Den bidrar även till att aktiva ämnen penetrerar huden lättare än vad de skulle ha gjort annars. Sedan så är risken för irritation/besvär mindre med propanediol jämfört med propylenglykol. Gurkhydrolatet är med för sina svalkande egenskaper och det kommer även att bidra med sin gurkdoft till kreationen. Vi vill ju kunna kalla masken för en gurkmask. Aloe vera är lugnande och återfuktande. Glycerolet är fuktbindande. Pentavitinet är både lugnande och fuktbindande, en effekt som håller i sig även när man har sköljt av produkten. Glycerolets effekt sitter också kvar på huden efter man har sköljt av masken. Den kosmetiska stärkelsen är med för att man ska få en gelmask. Parabenet är konserveringsmedel och citronsyran är chelator.


Använd den så här
Applicera lagom mycket på väl rengjort ansikte och låt verka i minst 15 minuter. Man kan ha den på så länga man själv tycker att det behövs. Skölj sedan av den eller tvätta av den med en tvättlapp. Följ som vanligt upp med serum, ögoncrème och ansiktscrème.

Gurkmask
14.4 % dest.vatten
20 % aloe vera
5 % propanediol
20 % gurkhydrolat
30 % glycerol
5 % pentavitin (Saccharide Isomerate)
5 % kosmetisk stärkelse (Hydropopyl Starch Phosphate)
0.5 % paraben
0.1 % citronsyra

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda i ingredienserna i den ordning som de kommer i receptet.

När man har vispat ner den kosmetiska stärkelsen (med en liten ballongvisp) så ska man vänta i 5 minuter.

När de där 5 minutrarna har gått så rör man om med ballongvispen så det blir homogent.

Ha sedan i de sista ingredienserna. Rör om ordentligt så parabenet blandar sig ordentligt i produkten.

Häll sedan ner ansiktsmasken i en ren burk.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg