2019-09-10

Rosy Cleansing Balm


Detta är essentiellt en rengöringsolja i fast form med rosig doft, som alla cleansing balms egentligen är, rengöringsoljor i fast form. För folk som tycker att rengöringsoljor är för rinniga, då de upplever att en vanlig rengöringsolja rinner fram till armbågarna innan de hinner få produkten till ansiktet.

Den här gången så har jag gjort ett oljeutdrag på rosor. Jag använde mandelolja som oljebas i det utdraget. Det blev sådär doftmässigt. Jag använde torkade rosenblomsblad, men förhoppningsvis så fick jag ut lite hudvårdande ämnen ur rosorna. Så det var inte helt i förgäves med allt jobb som jag lagt ner.

Det går att skippa oljeutdraget om man vill. Ta då istället motsvarande mängd mandelolja. Man ska dock vara medvetna om att konsistensen på rengöringen kan bli annorlunda om man väljer helt andra oljor än de som jag har föreslagit i receptet. Det har med cera bellina vaxets egenskaper att göra, det reagerar lite olika med olika oljor. Detta har jag gått in på tidigare. Slutprodukten kan bli fastare eller lösare beroende på vilka vegetabiliska oljor som används.

Har man egna rosor som doftar ordentligt och är villig att göra ett försök med att göra utdrag på dessa färska blomblad, så bör man vara rätt så säker på att man får ett bättre doftande utdrag än vad jag fick.

I sommartider så kan det vara frestande att skippa rengöringsbalm och liknande produkter då man kan uppleva dessa som för tunga. Men faktumet är att dessa balms och rengöringsoljor är suveräna för att förstöra spf som vi alla bör använda, speciellt sommartid och även om det är molnigt ute.

Sedan har jag även använt rosenvax som ger en liten svag rosdoft, men för att säkra rosdoften har jag valt att använda en kombination av lavendel, ros de mai, rosenträ och neroli. Dessa tillsammans ger en fin rosig doft (även om två av dem inte luktar ros).

Baobaboljan är med då det är en lite tjockare olja. Den innehåller samtidigt lite steroler som är lugnande på huden och vitaminer (karotin och E-vitamin). Egentligen behöver man inte hålla på med exotiska oljor i något simpelt som en rengöring. Det kommer ändå inte ligga kvar tillräckligt länge på huden för att göra någon större skillnad. Använder man dessutom rengöringen som en första rengöring så vill man inte ha kvar rester av rengöringen på huden då det även betyder att det finns smuts kvar som kan irritera.

Olivoljeestern är med för att göra det möjligt att emulgera rengöringen med vatten, så man lättare får bort envisa saker som mascara.

Rosmarin antioxidanten och E-vitaminet är båda med som antioxidanter till kreationen.


Hur man använder produkten
Använder man smink/spf så kan man använda den till första rengöringen (s.k. avsminkningen) för att ta bort smink/spf, som följs upp av en andra rengöring (där huden faktiskt blir ren). Man kan även använda den till andra rengöringen eller för att göra ansiktsmassage med. Har man torr hy kan man använda rengöringen som morgonrengöring.

På många ställen så finns det förespråkare som inte tycker att man ska göra s.k. double cleanse. En double cleanse är helt ok att göra så länge som ingen av stegen torkar ut huden. Det betyder att man ska inte göra som japanerna, som först rengör med en rengöringsolja och sedan kör med en skummande rengöring som torkar ut huden och för att sedan säga förlåt till huden kör de på med 12 olika lager med fuktgivande produkter.

Rosy Cleansing Balm
Första fasen
3 % rosenvax
11 % cera bellina
61.7 % rosenolja (hemgjord)/alternativt ta enbart mandelolja
20 % baobabolja

Andra fasen vid 50ºC
2 % olivoljeester (Glycereth-8 Olive Oil esters)
0.3 % rosmarin antioxidant
1 % naturligt E-vitamin
9 dr lavendel, 12 dr ros de mai, 13 dr rosenträ och 13 dr neroli per 100 g produkt

Gör så här
Väg upp allt.

Ha i alla råvaror som ska i första fasen i en värmetålig glasbägare. Värm i vattenbad.

När allt är smält tar man från värmen och rör om med en liten ballongvisp. Ta ur bägaren ur det varma vattnet.

När det är 50ºC har man i övriga råvaror och rör om ordentligt.

Häll över i en ren burk, forsätt gärna med att röra om i den med ballongvispen så det blir homogent. Vaxet kan få för sig att stelna vid kanterna och man har en mjuk kärna i rengöringen medan resten är vaxigt.

Etikettera med vad som är i och datum.

Använd som en helt vanlig rengöringsbalm, den tar även bort ögonsmink, så man behöver inte en separat eye-makeup remover om man inte absolut känner att man behöver en sådan av olika anledningar.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg