2019-08-27

Fotcrème med ullfett och karbamid


Denna har för mig hållit sig bra. Riktigt trevlig fotcrème som jag använder året om. Mina fötter är lika torra på sommaren som på vintern. På sommaren får man även lite svalka i och med att mentolen tillsammans med de ingående eteriska oljorna är lite svalkande.

Tanken var här att jag skulle göra en fotcrème med rätt så hög andel karbamid (urea) då jag ville ha lite extra hjälp med exfolieringen. Samtidigt ville jag skapa en fotcrème som var ordentligt återfettande och återfuktande så mina torra fötter fick sig en ordentlig omgång smörj.

Har man inte murumurusmör hemma så kan man ersätta den med sheasmör.

Mitt tips är att inte göra mindre än 300 g om man ska köra med en vanlig stavmixer. Läs igenom beskrivningen innan ni börjar.

Fotcrème med ullfett och karbamid
Oljefasen
10 % olivolja
10 % ullfett, vattenfritt
1 % bivax
8 % murumursmör (Astrocaryum murumuru)
8 % Olivem 1000

Vattenfasen
24.7 % dest.vatten
5 % glycerol

Vid 35ºC
1 % naturligt E-vitamin

Vid 25ºC
0.5 % paraben
25 % karbamid
5 % mjölksyra
0.5 % D-pantenol
1 % mentol, mortlad
0.3 % rosmarin antioxidant
6 dr/100 g enbärolja
7 dr/100 g eukalyptusolja
7 dr/100 g vintergrönaolja

Gör så här
Väg upp oljefasen för sig i en glasbägare och vattenfasen ska ner i den stora bägaren som ska kunna rymma hela satsen och bägaren ska tåla/vara lämplig för att man kör med en stavmixer i den.

Väg upp övriga råvaror separat.

Värm vattenfasen och oljefasen i vattenbad tills båda når 75ºC.

Börja först med att köra ner stavmixern i vattenfasen (se till att den "rapar" innan du börjar köra den) och mixa sedan ner oljefasen ner i vattenfasen, med oljefasen i en tunn stril. Mixa en kort stund.

Nu ska man ha klart för sig att det nu kommer att se ut som om det ska skära sig. Med andra ord ska man ha is i magen och hoppas på det bästa.

Gå nu över till en liten ballongvisp. Rör om lite då och då och kyl ner i ett kallt vattenbad. Det kommer att bli rätt så stelt och se lite vaxigt ut när det har svalnat. Detta kommer att fixa sig när man har i övriga råvaror.

När temperaturen är vid 35-40ºC så har man i E-vitaminet och vid 25ºC har man först i parabenet. Rör om ordentligt efter varje ingrediens. Sedan har man i råvarorna i följande ordning: karbamid (OBS! karbamiden kommer inte att lösa sig i första taget, utan det kommer att se skumt ut första dygnet), mjölksyra, D-pantenol, mortlad mentol, rosmarin antioxidant och eteriska oljor.

Nu kan blandningen behöva stå till dagen efter. Ta ur vispen och lägg på gladpack för att skydda crèmen från skräp och eventuell avdunstning. Ställ mörk.

Dagen efter tar man fram en liten visp och rör om ordentligt i crèmen. Gå gärna igenom glasbägarens kanter med en slickepot och rör om ordentligt igen innan man förflyttar produkten till burken/burkarna.

Häll upp i lämpliga burkar och etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg