2019-06-04

Olika tvålsorter

Jag tänkte att jag skulle gå igenom olika tvålsorter.

Det poppar upp lite då och då olika skönhetsbloggare som plötsligt har kärat ner sig i en tvål då den har varit pH-neutral och inte basisk (d.v.s. högt pH) som i vanliga tvålar. Ibland har tvålarna t.o.m. kallats för tvålfria. Jag kan tänka mig att folk som inte är insatta i kemin (vilket många gånger även gäller för dessa skönhetsbloggare) borde bli lite fundersamma över vad skillnaden är istället för att bara kalla allt för "tvål".

Om huruvida den egna huden fixar tillfälligt högt pH har att göra med hur bra den är på att själv återgå till sitt rätta pH-värde vilket är runt 5 och bör gå på 15-30 minuter. Mår den redan bra så är detta inget problem.

Helt vanlig klassisk tvål, kan antingen vara kallrörd eller varmrörd
Det finns vanlig klassisk tvål som är gjord på lut och fett/olja och slutprodukten bör egentligen ses som ett salt (fråga vilken kemist som helst, det är ett salt), då de förtvålade fettsyrorna blir till olika salter i kontakt med luten beroende på vilken olja som används. På dessa tvålar så blir pH:t basiskt.

Fördelar
  • Tål man inte någon av kemikalierna i tensidtvålarna så är vanlig oparfymerad tvål att föredra. Det hela beror på vad man är känslig för. Här kan det vara klokt att satsa på en tvål där tvåltillverkaren inte har tagit bort glycerolet och ersatt med annat återfettande ämne/ämnen. Är man känslig så kan man reagera på de tillsatta ämnerna.

Nackdelar
  • pH blir naturligt högt för denna typ av produkt. Detta är inget som man kan göra något åt då pH måste ligga på ett visst intervall för att tvålen fortfarande ska vara tvål och inte förvandlas till klet. Detta kan man testa hemma själv på en "riktig" tvål genom att strö citronsyra på den.
  • Det kan även vara svårt att doftsätta kallrörd/varmrörd tvål. Det är lättare för stortillverkarna som kan göra s.k. pillerad tvål, där man har färdigt tvålflis som färgas och doftsätts och sedan pressas ihop under hårt tryck till tvålar.
  • Har tillverkaren tagit bort glycerinet i tvålen och ersatt med något annat ämne som ska verka som återfuktare så kan känslig hud reagera.

Tensidtvålar
Dessa är baserade på olika former av syntetiska tensider, beroende på vad man vill ha för utseende/känsla på sin tvål. Finns både flytande och fast form.

För hemblandare av schampon och duschtvålar så köper man in sin flytande tensid och blandar med vatten och andra hudälskande ämnen som passar för ändamålet.

De fasta varianterna brukar kunna gå under namnen smält- och hälltvålar, även kallat glycerintvål. På engelska kallas de ibland för syndet bars. Lush's olika tvålar hamnar i denna kategori, den klassiska Dove tvålen hör också hemma här.

Både de fasta och flytandet tensidtvålarna finns både med och utan SLS/SLeS. Ekologiska och oekologiska. Och man kan göra dessa fasta tensidtvålar själv. Det gäller bara att hitta rätt råvaror och vettiga recept att gå efter.

Fördelar

  • Fördelen med tensidtvålar är att man kan berika tvålen med helt andra ämnen, då den inte är speciellt pH känslig eller förstör råvarorna på samma sätt som om man skulle göra en vanlig kallrörd/varmrörd tvål. Om man gör den själv.

Nackdelar
  • Fixar man inte någon av ingredienserna i tvålen så kan man självklart inte använda den. Som tur är så finns det olika varianter att välja mellan och förhoppningsvis kan man hitta någon typ som fungerar för en.
  • Är man inne på spåret att göra tvål själv så uppfattar de flesta att dessa smält-och-hälltvålar inte så speciellt "naturliga" i jämförelse med kallrörd tvål.
  • Det kan vara problematiskt att doftsätta smält-och-hälltvålar med vissa eteriska oljor då tvålens naturliga doft lätt tränger igenom och tar över. Det är skillnad för stora företag med budget att göra tvålar som luktar bra. De kan lättare trolla med råvarorna då de vanligen även blandar ihop tvålbasen själv för att hålla priserna nere.
  • Även om Lush har tillsatt frukt och annat färskt i sina produkter så kan inte du göra samma sak hemma. För i verkligheten så har de inte gjort det, utan de har tagit modifierade extrakt från något som en gång har varit en färsk banan eller färsk avokado och stoppat ner det i sin tvål.

Vanlig flytande tvål (vanliga handtvålar, schampon och duschtvålar e.t.c.)
Marknadsförs som tvålfri då den är helt tensidbaserad. Om känslig hud fixar tvålen beror helt och hållet på valet av tensider, pH och övriga ämnen.

Ett tips är att om man får hudproblem med tensidprodukter är att skölja huden ordentligt med vatten efter intvålning. Ibland när vi tror att all tvål är borta så är den i verkligheten inte det. Huden kan strama och kännas torr om tensiderna ligger kvar på huden. SLS och SLeS är exempel på sådana tensider som kan vara svåra att få bort helt. Lösningen på problemet kan vara så enkelt att man bara sköljer lite till.

Fördelar
  • Går att göra med ett pH som efterliknar hudens vilket är bra.
  • Relativt enkla att doftsätta om man blandar själv.
Nackdelar
  • Är man en sådan där naturjägare (även kallad hippie) som kräver att allt är kemikaliefritt (vilket inte existerar) så går dessa tensidtvålar bort.

Såpa
Såpa är tvål som är gjord på kaliumhydroxid och fett/olja.

Exempel Dr Bronners liquid soap är ett bra exempel på såpa som är avsedd för hudvård. För städning av hemmet så har vi klassikern Grumme såpa som kommer i olika kulörer och dofter.

Fördelar
  • Är lättare att färga, doftsätta än vanlig kallrörd tvål, då man först ser till att produkter helt blir förvålad och senare även pH-korrigerad.
  • Har ett bättre pH-värde än kallrörd tvål.
  • Är man en naturjägare så gillar man denna typ av produkt.
  • Återigen så kan en person med känslig hud fixa denna typ av produkt, samtidigt som den likagärna inte skulle klara av den beroende på vad man är känslig mot. Alla är olika.

Nackdelar
  • Är lite knepigare att göra hemma själv jämfört med kallrörd tvål (sök på failors soap), men det går. Jag har inte kommit dit än själv, då jag inte har en crock-pot grunka. Jag har pH-metrar och kaliumhydroxiden, sedan så har jag bara inte kommit längre.
  • Täpper till pumpmynningen i pumpflaskor.

Oavsett tvåltyp så ska man aldrig använda något som skummar i ansiktet.