2019-06-02

Inköpsställen för oss DIY:are med lite omdömen

Crearome
Den svenska jätten på råvarumarknaden och de är fullt medvetna om att de är störst. Har bra eteriska oljor, men är överlag väldigt dyra. Servicen kunde vara mycket bättre och de är riktigt dåliga på att ta kritik. Utbudet är rätt så stagnerat då de är väldigt motvilliga med att ta in nya produkter och har de tagit in en ny råvara är de riktigt dåliga på att informera om hur mycket man ska ta och hur man ska inkorporera den i hudvårdsprodukterna. Förr i tiden hade de månadens erbjudande, men det är borta sedan flera år nu. Har man funderingar över hur en ny råvara ska användas i produkterna så får man bara ett goddag yxskaft till svar som ”ja, det har vi”. Har en köpgräns för hur lite som man får beställa för. Lecitinet som de har i sin butik har de aldrig haft i lager. Konstant slut.

The Soap Kitchen
En utländsk butik som håller till i UK, men numera finns det även en shop för oss som fortfarande är med i EU. Vad jag har sett så verkar innehållet vara densamma som i UK-varianten. The Soap Kitchen är ett betydligt billigare alternativ till Crearome, med betydligt fler och även en hel del spännande råvaror att tillgå (polysorbater, grönt te vax, flera spännande emulgeringsmedel...). De eteriska oljorna är det lite sisådär med, man får prova sig fram till vad som är användbart. Gäller främst om man har en kräsen näsa och vill att det ska lukta på ett visst sätt. Deras rosengeranium är mycket bättre än Crearomes (rosen)geranium. Ska man använda eteriska oljor till kallrörd tvål är detta ett bra ställe att köpa dem på. Har billigt E-vitamin. För de vegetabiliska oljorna får man vara lite observant då de inte alltid anger om den är kallpressad eller inte, men det är bara att fråga. Har mängder med doftoljor att välja på och de verkar jobba på att märka ut med vilka som är användbara i kallrördtvål. Man får komma ihåg när man beställer därifrån att det inte är skatt inkluderad i priserna, utan den tillkommer när man är i kassan och den betalar man när man betalar hela sin beställning. Det blir med andra ord inte någon överraskning i formen av extra avgifter när man hämtar ut sitt paket. Men trots det plus frakten brukar det vara betydligt billigare att beställa därifrån, än från Crearome. Har inget minimiköpkrav.

Tvålköket
Har fina tvålformar, doftoljor anpassade till kallrörda tvålar, har även en del udda råvaror som annars kan vara knepiga att hitta här i Sverige. Vill man exempelvis göra fluffig tvål ska man ta en titt i butiken. Det dåliga med butiken är att ägaren till butiken verkar ha lite problem med svenska språket, antingen så är inte svenskan första språket eller så har personen dyslexi. Ägaren skulle tjäna en hel del på att låta någon gå igenom sidan och korrigera stavfelen. Har inget minimiköpkrav och produkterna kommer fram ordentligt förpackade. En sak som jag har märkt den senaste tiden är att det är svårt att få svar på frågor. Varor fylls inte på, e.t.c. Vet inte vad det beror på.

Panduro Hobby
Har ett litet utbud av råvaror som minskar för varje år, och är rätt så dyrt. Har främst råvaror till smält och häll tvål (glycerintvålmassa) och formar till gipsfigurer, där vissa formar är sådana om man vill går att använda till tvåltillverkning, alternativt badbombstillverkningen. De har riktiga butiker som man kan gå in i och känna på produkterna, men utbudet i dessa butiker kan vara det lite sisådär med, då de inte alltid har allt hemma.

BulkActives
Ett vietnamesiskt företag, språket i butiken är på engelska. Här hittar man lite allt möjligt spännande som annars är svåra att hitta, bland annat hyaluronsyra men också en hel del andra ”cosmeceuticals” som kan vara svåra att få tag på. Det tar lite tid innan man får produkterna, men det kan jag leva med. De packar produkterna på helgen (lördag morgon svensktid) och skickar på måndagen efter, då gäller det att man tajmar med beställning och betalning så allt är klart till på lördagen. Annars får man vänta ytterligare en vecka innan de skickar beställningen. Har man otur kan man åka på tull, men med tanke på alternativen så är det en smäll som man får ta om man åker på den om man ska ha dessa råvaror som de har att erbjuda. Råvarorna förpackas i professionella förpackningar som gör att de håller längre. Det är toppkvalitet på råvarorna. Har inget minimiköpkrav.

Organic makers
De har ett litet utbud av råvaror som man kan tänkas vilja ha. Har några råvaror som verkar spännande och som inte finns att köpa på några andra ställen här i Sverige. Extrakten är kanske lite för utspädda vilket gör de oekonomiska att använda samtidigt som det gör att man får mindre möjlighet att dosera högre av andra spännande ingredienser i de egna hudvårdsprodukterna. Allt är ekologiskt om det är viktigt för ens välbefinnande. Flaskorna och burkarna är lite i det dyraste laget, vill man ha billigare så finns det andra ställen som man kan vända sig till. Har inget minimiköpkrav.

Gracefruit.com
Är ett UK företag med råvaror för hemtillverkning. Är lite billigare än The Soap Kitchen. Har rätt så bra doftoljor (liljekonvaljen är riktigt fin). Förpackningarna som man får torra pulver råvarorna i är lite udda. Förpackningar man får råvarorna i är för övrigt ok. Har en del cosmeceuticals vilket annars bara finns hos Bulkactives.

Aroma-Zone
Är ett franskt företag som säljer råvaror för hemtillverkning. Har en del roligare ingredienser som man kan vara svåra att hitta inom EU, speciellt nu när Britterna hade tänkt isolera sig själva från omvärlden. Dock så är hela websidan på franska så det krävs att man antingen kan franska eller är duktig på att köra med Google översätt för att ta sig fram. Är lite dyrt jämfört med The Soap Kitchen och Gracefruit. Är man ute efter Blue tansy (Blå renfana), blå kamomillhydrolat, koffein, många bra och fina doftoljor, Olivem 1000, e.t.c. så är detta ett bra ställe att leta på. Är dock lite dyrt och de har för det mesta bara små förpackningar. Väldigt sällan har de 1l förpackningar.

Andra ställen
Matbutikerna (både vanliga och utländska butiker) har lite råvaror som är användbara, då främst vegetabiliska oljor (olivolja, raffinerad rapsolja, e.t.c.). Rosenvattnet som finns i matbutik är många gånger rent skräp, de är inte riktiga hydrolater.

Hälsokostaffärerna brukar kunna tänka sig att ta in några råvaror om man frågar snällt om man inte ska ha så mycket, ska man ha mer kan man lika gärna själv beställa direkt från leverantören.

Apoteket var tidigare ett ställe för att införskaffa råvaror på, dock så har det alltid varit ett begränsat utbud. Hur det är nu vet jag inte då jag har andra ställen för att införskaffa mina råvaror på som är betydligt mer pålitliga vad gäller ursprung och kvalitet, samt som är snabbare på att leverera.

Återförsäljare av skol- och laborationsmaterial, de brukar inte bara sälja till skolor, utan även till företag och privatpersoner. Tyvärr så kan man inte köpa kemikalier här som privatperson (lite oförskämt, men förståeligt), men det finns laborationsglas, vågar, termometrar, pH-metrar, engångsplast pipetter i storpack, e.t.c. De brukar även sälja PCR-apparater om man är ute efter sådant. Priserna kan vara riktigt bra om du är beredd på att beställa 10 st 25 ml värmetåliga glasbägare, men då får du 10 st bägare som motsvarar priset för nästan två sådana bägare från de vanliga återförsäljare råvaror och utrustning till hemtillverkare av hudvårdsprodukter. De har även riktigt stora glasbägare upp till hela 3 l om man är ute efter sådana.