2019-03-12

3:1:1:1

Tänkte jag skulle gå igenom vad 3:1:1:1 innebär.

Detta är förhållandet som det ska vara i en s.k. barriärkräm, mellan ceramider, kolesterol och två speciella fria fettsyror. De två fria fettsyrorna som det handlar om är palmitinsyra (palmitic acid) och linolsyra (linoleic acid).

Huden är uppbyggd av ceramider (50 %), kolesterol (25 % av lipiderna/fetterna) och fria fettsyror/lipider. Det är därför man vill ha med dessa råvaror och man har sett att om man håller sig till förhållandet 3:1:1:1 i produkterna så har hudens kondition förbättrats avsevärt.

Tydligen är det så att det spelar ingen roll vilken som är 3:an i förhållandet med dessa råvaror/ingredienser för att detta ska funka. Bara så länge som det är 3:1:1:1 i produkten. Sedan har man dock problemet att mängden linolsyra och palmitinsyra i oljorna bara är "uppskattade" och inte spikade i sten. Då det handlar om naturprodukter och inte standardiserade råvaror, så kan det skilja sig i innehållet från gång till gång. Har man ett företag med en fet budget, så kan man låta råvarorna att bli analyserade så man får exakta siffror på innehållet och kan därmed göra mer exakta tillredningar. Men som privatperson så är man lämnad åt ödet och får förlita sig på att råvaruleverantörer och tillgängliga tabeller stämmer något sådär.

Har man en skadad barriär i huden så ska man satsa på att använda hudvårdsprodukter som stödjer barriären, med s.k. barriärkrämer och serums. Med skadad hudbarriär menas vanligen: torr, känslig/reaktiv hy, eksemhy, åldrande hy. För ju äldre vi blir desto sämre blir huden på att producera egna ceramider, e.t.c. som allt annat. Åldrande hy får vi när vi är närmare klimakteriet än när vi kom i puberteten, vilket vanligen är mellan 30 och 35 år.

Tabell. I tabellen nedan är bara ungefärliga värden/riktlinjer för de åtråvärda fettsyrorna i de vegetabiliska oljor som listas upp. Siffrorna är bara exempel. De är inte spikade i sten och kan variera från säsong till säsong, leverantör från leverantör och beror även på jordmån (odlingsplats). Bäst är att kontrollera med råvaruleverantören om vad det är för förhållande mellan de olika fettsyrorna i just "din" vegetabiliska olja.
- betyder att jag ännu inte har hittat några uppgifter om innehållet till dessa oljor/fetter.
Vegetabilisk olja Palmitinsyra Linolsyra
Andirobaolja - -
Arganolja 12 % 37 %
Avokadoolja 19 % 10 %
Baobabolja 18-30 % 24-34 %
Druvkärnolja 7 % 69-75 %
Hampafröolja 5.7 % 52 %
Havtornsfröolja 33 % 4 %
Jojobaolja - -
Kakaosmör 26 % 3.2 %
Kukui nut oil 6 % 40 %
Mangosmör - -
Mandelolja 5.5 % 21 %
Marulaolja 9-12 % 4-7 %
Makadamiolja 8 % 5 %
Meadowfoam oil - -
Moringaolja - -
Nyponfröolja 3-8 % 48 %
Olivolja 7.5-20 % 3.5-21 %
Ricinolja 1 % 4.3 %
Riskliolja 13-23 % 32-47 %
Sesamolja 8.6 % 46 %
Sheaolja 4 % 13.7 %
Sheasmör 2-9 % 3-11%
Solrosolja 4-7 % 57-70 %
Tamanuolja 14.5 % 30 %
Tistelolja 7 % 76 %

Som ni ser så skiljer det rätt så mycket inom en och samma olja, det kan även variera från källa till källa. Om man tittar på olivoljan som har ett liknande spann för båda fettsyrorna så betyder inte det att det alltid är lika mycket av de två fettsyrorna i oljan. Det kan vara 3.5 % linolsyra och 23 % palmitinsyra vid ett och samma tillfälle och tvärtom. Här behöver man mer information om råvaran för att vara säker på hur det faktiskt ligger till med koncentrationerna. Den informationen bör komma från den råvaruleverantör för just den oljan du har köpt.

Som DIY:are och har fått för sig att skapa en balanserad 3:1:1:1 produkt så blir det mycket chanstagningar och man blir tvungen att anta att det är en viss mängd av en viss fettsyra i de råvaror man använder. Jag har i dagsläget inte hittat någon "ren" råvara med enbart palmitinsyra eller linolsyra. Däremot så finns det både ceramider och kolesterol att köpa som man kan ha i de hemgjorda produkterna.

På marknaden så finns det både dyra och billiga "färdiga" produkter med ceramider i som man kan hålla utkik efter.

Källor
Garden of Wisdom, 2018-06-17
Shenet
Crearome
Paula's Choice, 2018-06-17