2019-02-19

Rapsolja

Brassica napus, B. campestris

Innehåll
Oljesyra (29-62 %), linolsyra (12-30 %), alfalinolensyra (4-12 %), palmitinsyra (1-4 %), stearinsyra (1-2 %), gadoljesyra (1-2 %), under 1 % arakinsyra, behensyra, erukasyra och oförtvålbara ämnen (0.9-2 %, varav ca. 0.16 % är steroler). För mer exakta värden får man kontrollera med sin råvaruleverantör.

Halvfet till halvtorr olja

Användning
Är en bra allt i allo olja. Har tidvis marknadsförts som Nordens olivolja. Var förr en populär olja hos DIY nybörjare då den fanns (finns fortfarande) i mataffären och är inte speciellt dyr i inköp. Oljan är även populär hos personer som har hudproblem såsom eksem, inflammerad hud, e.t.c. Ibland har dessa DIY-makares barn med eksem tyckt att de tidigare crèmerna med "simplare" råvaror såsom raffinerad rapsolja varit mycket bättre än senare kreationer med diverse exotiska råvaror.

Nuförtiden så använder de flesta DIY:are betydligt mer exotiskare råvaror, även nybörjare. Då de blir programmerade av återförsäljare av ekologiska råvaror att det är dessa "mirakel" oljor som ska användas. Är du inne eller är du ute?

Rapsoljan sägs vara nästan lika bra som hydrokortison och detta påvisades i en undersökning som använt sig utav raffinerad rapsolja. Den lindrade klåda och irritation i undersökningen. Kan ha att göra med att rapsoljan innehåller rätt så mycket steroler, runt 0.16 %.

Förr i tiden så räknades rapsoljan in som en giftig olja. Kallades ibland för rovolja. Detta hade göra med att förr i tiden så användes gamla hederliga rapssorter (det var bara det som fanns) som innehöll höga halter av erukasyra. Som mest så kunde mer än halva oljemängden bestå utav giftig erukasyra. Nuförtiden så har man fått fram nya sorter som har mindre än 1 % erukasyra i sig och är därmed säkra för förtäring.

Tvål
Jag har testat att ha den raffinerade oljan i kallrörd tvål med resultatet att tvålen har luktat illa och senare (några få veckor senare efter mogning) utvecklat DOS (Dreaded Orange Spots). Även om jag har blandat rapsoljan med andra oljor och fetter så har det luktat illa och fränt om tvålen. Denna lukt har inte gått att maskera över med att tillsätta doft till kreationen. Så mitt tips här är att hålla sig borta från rapsoljan när man ska göra tvål.

Den höga halten linol- och oljesyra i oljan gör att man ska få en konditionerande tvål.

Förtvålningstalet är 0.129 för att man ska få 5 % rabatt.

Jodtalet ligger mellan 105-120, vilket ger en mjuk tvål. Detta betyder att man bör blanda den med andra oljor och fetter som kan ge hårdhet till tvålen.

Källor
Shenet, 2017-01-31
Egen erfarenhet
Crearome, 2018-07-08
Miller's Homemade Soap Pages, 2018-07-08