2019-02-12

Oaty Body Cream


Här är ett recept på body cream som ska stärka hudbarriären med hjälp utav kolesterol, fettsyror, fuktgivande ämnen (natriumlaktat, karbamid, salt, mjölksyra och glycerol) och med hjälp utav ceramider och annat trevligt från havreoljan.

Havreolja innehåller ceramider och fosfolipider som är viktiga byggstenar för huden. Huden består utav 50 % ceramider, har man problem med torr och känslig/reaktiv hud så kan det betyda att huden är i behov av tillförsel av ceramider och andra byggstenar som kolesterol och rätt fettsyror utifrån.

Rapsoljan är med för sitt innehåll av steroler som har en lugnande effekt på huden. Produkter med rapsolja blir lite som en mild version på hydrokortisonkräm som stillar klåda och irritation.

Hampafröpoljan är med för sina essensiella fettsyror, så det blir balans med fettsyrorna i produkten.

Makadamioljan är med för sin stora andel palmitolsyra. Observera att denna är en nötolja. Inget för nötalleriker.

Sheasmöret och kakaosmöret är med för sitt innehåll i mättade fettsyror som gör att produkten känns rikare och återfettar ordentligt.

Trollhasselhydrolatet är med för sin antioxidativa effekt. Observera att man ska använda den alkoholfria varianten, d.v.s. hydrolatet och inte destillatet.

Havremjölet är med för sin lugnande verkan på huden.

Lecitinet innehåller fosfolipider som våra celler är uppbyggda av samt några B-vitaminer. Fungerar fuktbindande. Sedan fungerar lecitinet även som en antioxidant vilket är trevligt.

E-vitaminet är både med som antioxidant och hudvårdande ämne.

A-vitaminet är med då det har en positiv effekt på cellförnyelsen och är mindre irriterande än retinol. Inte bara ansiktet behöver A-vitamin.

Mjölksyran är med då det sänker pH på produkten. Vid 4 % har den dessutom en lätt exfolierande effekt så länge som pH är rätt. Inte för högt och inte för lågt.

Karbamiden och saltet är med för dess återfuktande egenskaper. Saltet har dessutom egenskapen att lugna klådstillande hud om man har problem med klåda. Det går bra att använda vanligt hushållssalt (bergsalt) och havssalt så länge det inte är berikat med jod. Jag använder mig utav havssalt då det är det som jag har hemma. Man kan säkert använda himalayasalt men det innehåller en massa annat skräp som kan ha en negativ effekt på produkten. Dock ska man ha klart för sig att det kan svida rätt ordentligt de första gångerna man använder produkter med salt i. Men allteftersom huden blir "bättre", så har det iallafall för mig svidit mindre.

Angående receptet
I receptet nedan så är allt angivet i %, det är viktprocent som det handlar om. Har man tänkt använda en vanlig stavmixer för att göra produkten så är mitt tips att göra minst 300 g. Det är bara att ta mängderna gånger 3 så har man hur många gram som behövs för att göra 300 g produkt.

Nu har jag inte tagit med doft i beräkningarna. I och med det är en barriärkräm så kan det vara en idé att skippa doft. Men känner man absolut att man måste ha doft med så kan man tillsätta upp till 1 g doft/100 g produkt, som eterisk olja eller doftolja, utan att behöva dra av och räkna om i receptet. Tillsätt i så fall doften sist vid 25ºC. Gör man 300 g produkt kan man tillsätta 3 g eterisk olja/doftolja. Läs på innan om den doft man har tänkt använda, olika råvaror har olika doseringsanvisningar, detta gäller även för eteriska oljor.


Oaty Body Cream
Oljefasen (lilla bägaren)
8 % Olivem 1000
5 % havreolja (Oat Lipid Oil)
1 % deodoriserat kakaosmör
2 % rått sheasmör
10 % raffinerad rapsolja
4 % hampafröolja
4 % makadamiolja
1 % kolesterol

Första vattenfasen (stora bägaren)
10 % rosenhydrolat
5 % trollhasselhydrolat
25.8 % dest.vatten
1 % havremjöl

Andra vattenfasen
0.3 % xantangum
3 % glycerol

Vid 35ºC
2 % naturligt E-vitamin
1 % lecitin

Vid 25ºC
0.5 % paraben
3.3 % natriumlaktat (60 %-ig lösning)
1 % A-vitamin (retinol palmitat)
4 % karbamid
4 % havssalt
0.1 % citronsyra
4 % mjölksyra
ev. doft

Gör så här
Väg upp allt.

Väg upp allting separat. Vattenfasen ska ner i den stora bägaren som ska kunna rymma hela satsen och bägaren ska tåla/vara lämplig för att man kör med en stavmixer i den.

Värm oljefasen och första vattenfasen i vattenbad tills båda har nått 75ºC.

Börja först med att köra ner stavmixern i vattenfasen (se till att den "rapar" innan du börjar köra den) och mixa sedan ner oljefasen ner i vattenfasen, med oljefasen i en tunn stril. Mixa en kort stund.

Blanda ihop xantangumet och glycerolet och ha ned det i bägaren med hela alltet och mixa igen en kort stund, d.v.s. några korta dunster med stavmixern.

Gå nu över till en liten ballongvisp. Rör om lite då och då och kyl ner i ett kallt vattenbad.

När temperaturen är vid 35ºC så har man i E-vitaminet och lecitinet.

Vid 25ºC har man i råvarorna i den ordning de anges (ta parabenet först) och rör om ordentligt innan nästa åker i.

När det hela är klart har man i crèmen i en lämplig burk.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Gör en liten test först på exempelvis insidan av armen där huden är tunn.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg