2019-02-05

Cacayolja

Caryodendron Orinocense Seed Oil

Innehåll
Myristinsyra (C14:0) 0.1 %, palmitinsyra (C16:0) 8.63 %, palmitolsyra (C16:1) 0.1 %, stearinsyra (C18:0) 3.42 %, oljesyra (C18:1) 12.29 %, linolsyra (C18:2) 67.99 %, arakinsyra (C20:0) 0.34 %.

Är en tunn silkig olja som snabbt absorberas av huden.

Användning
Det poppar då och då upp lite nya exotiska oljor som ska ha extraordinära kvaliteter, går under benämningen "Mirakeloljor". Cacayolja är en sådan olja. Den sägs innehålla lite extra av allt möjligt, E-vitamin är en sådan ingrediens. Är man ute efter E-vitamin så kan man själv enkelt tillsätta så mycket E-vitamin man vill till sin produkt. På så sätt så har man kringått detta dilema.

Oljan sägs som sagt innehålla betydligt högre halt av E-vitamin än arganolja och ännu mer A-vitaminsyra än den i kallpressade nyponfröoljan. Om man får tro hippiesidorna rätt så borde folk få kraftigare reaktion på cacayoljan, än de receptbelagda retinolpreparaten, då cacayoljan enligt hörsägen ska innehålla upp till 0.1 % A-vitaminsyra.

I de receptbelagda produkterna så är mängden A-vitaminsyra 0.05 % och/eller 0.025 %. Och dessa receptbelagda preparat har biverkningar som innefattar bland annat eksem, torr och röd känslig hy som resultat. Då cacayoljan sägs innehålla mer än det man får från läkaren så borde man få en värre reaktion på oljan.

Jag har provat oljan. Jag fick ingen reaktion. Och då har min hy reagerat på vissa receptfria retinolpreparat. De receptbelagda produkterna har jag inte provat då jag inte har haft några allvarliga acne eller pigmenteringsproblem (ta i trä).

Cacayoljan i sig har inga magiska egenskaper som gör att det inte blir några biverkningar. Ifall någon hippie skulle försöka få det till att oljan visste innehåller 0.1 % A-vitaminsyra och har "speciella" egenskaper som gör att man inte reagerar på samma sätt som med receptbelagda medel.

Eftersom cacayolja är en naturprodukt kan man inte gå runt och säga att den innehåller exakta mängder av ditten och datten. Den kan innehålla A-vitaminsyra, om man har tur. Men endast i mikroskopiska mängder. Och innehållet varierar från sats till sats.

Cacayolja är inte en dålig olja, är man ute efter att få en silkigare känsla i en produkt så är den värd att prova. Men man ska inte förvänta sig mirakel från något som den kanske innehåller. Skulle oljan verkligen innehålla 0.1 % A-vitaminsyra så hade EU förbjudit oljan. De gillar att leka storebror.

Är man intresserad av att göra tvål så är dessa siffror intressanta
Jodtal: 132.93
Förtvålingstal: 184.71

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något.

Källor
Egen erfarenhet
Certificate of Analysis 2019-01-05
Diverse hippisidor som jag har googlatfram