2019-01-29

White Clay Mask


Här är ett recept på en vit lermask. Anledningen till detta var för att jag var sugen på att göra något som var helt vitt.

Man kan göra produkten helt fri från eteriska oljor om man så vill. Öka då på oljedelen med 0.5 g så slutresultatet fortfarande blir 100 g.

I denna så har jag valt att använda glycerol istället för honung som jag annars brukar använda i mina ansiktsmasker. Glycerol bidrar med en ordentlig fuktboost till huden. Vilket kan vara bra i en lermask, så huden inte blir uttorkad. Angående hydrolatet så är det valfritt vilket man använder. Har man inget hemma så kan man ta dest.vatten istället. Silvervattnet är med som en kul ingrediens, syftar till den vita färgen, sedan så har den en lätt antibakteriell effekt som är attraktiv. Lakritsextraktet (Dipotassium Glycyrrhizinate) är med för dess uppljusande och lugnande effekt på huden. Den är bra mot pigmentfläckar. Observera att den aldrig kan göra huden blekare än vad den naturligt är. Man blir inte "vit" av att använda lakritsextrakt i hudvårdsprodukterna. Squalane är med då det är bra för torr hy. Alla hytyper kan använda squalane, även fet. Rosengeraniumet har jag valt då det är bra mot ytliga blodkärl. Jag tycker även att det luktar riktigt gott. Här är det viktigt att använda bra rosengeranium som luktar friskt och rosigt.

Alla ingredienserna har jag valt ut för att de inte ska missfärga slutprodukten. Jag vill att den ska förbli vit. Beroende på vilken kvalitet man har på kaolinet som man har köpt så blir produkten antingen vit eller gråvit.


Var observant på att olika leror har olika vikt. Byter man ut kaolinet mot en annan typ av lera så kan resultatet bli annorlunda. Det kan bli rinnigt (så leran sedimenterar sig på botten i burken och vätskan sipprar ut och flyter ovanpå) eller så blir masken för torr så det blir svårt att applicera den smidigt på huden.

White Clay Mask
50 % vit lera (kaolin)
12 % rosenhydrolat/dest.vatten
20 % glycerol
9.5 % silvervatten
1 % lakritsextrakt (Dipotassium Glycyrrhizinate)
0.5 % paraben

6 % squalane eller annan helt transparent olja
0.5 % bisabolol
0.5 % eterisk olja (rosengeranium)

Gör så här
Väg upp allt.

Använd en gedigen glasbägare till detta experiment, lera har en benägenhet att repa kärlet man blandar i. Detta säger jag för att ni inte ska frestas att blanda i finporslinet där hemma och sedan upptäcka att det blev repigt/förstört.

Blanda ihop glycerol, hydrolat/dest.vatten, silvervatten, lakritsextrakt och paraben i en glasbägare som rymmer 250 ml.

Rör om ordentligt.

Rör ihop squalane och eterisk olja i en liten separat bägare.

Rör nu ner leran ner i vätskan. Ta lite i taget. Rör med en liten ballongvisp.

När all lera i eller om man känner sig nöjd med den mängd lera man har tillsatt, har man i oljeblandningen. Mängden kaolin som behövs för rätt konsistens kan variera beroende på kaolinets kvalité. Konsistensen på lerblandningen kan vara lite envis och verka som om att lerblandningen inte vill suga åt sig av oljan. Det är bara att röra om lite envist och intensivt så blandar det sig till slut. Här gäller det att man har lite utrymme i bägaren så det inte skvätter utanför.

Häll sedan upp på burk.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran. Testa på underarmen först innan ni använder produkten i hela ansiktet.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg