2019-01-25

Rumspray


Här kommer ett recept på rumspray.

Det kan vara frestande att ha färg med i denna spray. Jag skulle starkt avråda från det, då färgerna kan missfärga textilier och annat känsligt i huset. Använd inte eteriska oljor som har stark färg (som blå kamomill, e.t.c.), då även de kan fläcka ner permanent.

Här går det att justera doften efter syfte. Ska det bara friska upp eller ska det ta bort/hämma/neutralisera vissa odörer (som i kök/badrum/träningsrum). Ska det ha en lugnande effekt? Eller vill man ha en uppiggande effekt för man ska vakna till på morgonen/vara effektiv med att jobba/plugga?

Personligen så skulle jag bli jätteglad om den klassiska Ajax allrengöringsdoften fanns som doftolja, så man kunde blanda till egen rumspray med denna. Total B.O. Control.

Jag valde att använda citrongräs, främst för att den ska ha en neutraliserande effekt på matos, inte roligt när hela huset luktar illa bara för att man har stekt schnitzel/köttbullar eller grillat kyckling i ugnen. Men den ska även ha effekt mot andra odörer som kan förekomma i hemmet, som röklukt och svettlukt.

Man kan blanda ner ämnen som äppelcidervinäger i sprayen, då det tar bort/neutraliserar ammoniakbaserade dofter som svett och urin. Att ha en öppen burk med bikarbonat undervasken vid soporna tar bort den värsta soplukten.

OBS!
Nu är inte denna spray till för att användas på kroppen. Den ska inte heller sprayas mot ansiktet eller mot husdjur eller annat levande. Det kan även vara bra att ta hänsyn till andra människor vid användandet. Alla gillar inte att vara konstant omgiven av doft. Personligen så är jag känslig för starka dofter när jag ska gå och lägga mig. Inte för att jag skulle vara allergisk, utan det är så att alla typer av (starka) dofter nattetid håller mig klarvaken. Vissa köpe(natt)krämer som har doftat väldigt starkt har hållit mig vaken nattetid. Hela natten. I burken så har de inte luktat så starkt/kväljande, men när de väl har kommit på huden så förvandlas de till en form av psykologisk terror.


Rumspray
96.9 g dest.vatten
1 g doftolja/eteriska oljor
2 g polysorbate 20
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda den tilltänkta doften och parabenet med polysorbatet. Ha ner det i vattnet och rör om ordentligt.

Ha sedan ner citronsyran och rör om lite mer.

Häll över i en ren sprayflaska och etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Alla har ett eget ansvar för att allt går rätt till och att det inte blir några komplikationer.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg