2019-01-15

Havreolja

Oat lipid oil/Avena Sativa Oat Kernel Oil

Innehåll
I min havreolja (Oat lipid oil) är det: 16 % mättade fettsyror, varav 14.66 % är palmitinsyra och 1.78 % stearinsyra. Det är 44.15 % enkelomättat fett, varav 42.08 % är oljesyra. Av de fleromättade fetterna är det 37.58 % Omega 6 (linol- och arakidonsyra) och 1.4 % Omega 3 (linolensyra). Polära lipider 13.7 %. Sedan så är det 15 % kolesterol och steroler, 1.9 % ceramider, 2.5 % fosfatidylkolin (en fosfolipid) och 447 mg/l E-vitamin.

Användning
Ska vara suverän för känslig/reaktiv hy, eksem. Är bra för hud som är i obalans. Oljan innehåller ceramider och kolesterol som är en viktiga byggstenar för huden. Oljan ska ge en torr känsla till huden. Ska tålas att tillföras i oljefasen för värmning när man gör crèmer, vilket betyder att man inte behöver tillsätta det i en senare skede i crème- och lotiontillverkningen.

Oljan innehåller antioxidanter, men vill man vara säker som vanligt att kreationen man skapar håller så bör det alltid tillsättas extra antioxidanter, som E-vitamin och/eller rosmarin antioxidant.

Är man glutenintolerant så ska det gå bra att använda oljan, men det kan vara klokt att först göra ett hudtest innan man börjar använda oljan.

Poläralipider
Poläralipider är lipider där ena platsen på glycerolet är bundet till en starkt polär molekyl istället för ytterligare en fettsyra. I vanliga fall så är lipider opolära, då det sitter tre fettsyror på glycerolgruppen. I vanliga fall så hittar man poläralipider i cellväggar och membran. Havreoljan verkar vara rätt så unik med sina poläralipider.

Ceramider och fosfatidylkolin är några exempel på poläralipider.

Dosering
1-10 %

Källor
Polar lipids, 2018-08-22
The Soap Kitchen UK Oat Lipid e Brochure "A Refined Oat Oil"