2019-01-08

Green Tea Cream Cleanser


Här kommer ett recept på en oparfymerad rengöringscrème som man även kan ta bort ögonmakeup med, så länge mascaran inte är vattenfast. Jag upplever att många rengöringscrèmer absorberas av huden trots att de inte ska göra det, vilket gör att tiden som man kan bearbeta produkten på huden minimeras till noll.

Den är oparfymerad, men dock så ska man komma ihåg att det kommer att lukta av de ingående råvarorna. Det betyder att det mestadels kommer att lukta grönt te av rengöringen, dock väldigt svagt. Man kan ana att den är där.

Doften har vi det gröna te vaxet att tacka för. Det doftar som icke-smaksatt grönt te. Inte som den där syntetiska (fantasi) grönt te doften som poppar upp lite då och då, som inte har något med äkta varan att göra.

I övrigt är det ricinolja med i rengöringen, detta för att produkten inte ska slurpas upp av huden. Vi vill kunna bearbeta produkten på huden och sedan tvätta av den. Vi ska inte göra en vanlig fuktcrème vi ska konstruera som ska sugas upp av huden.


Risklioljan är med för lite asiatisk inspiration. Väldigt få personer är allergiska mot det. Tål man inte ricinolja kan man prova att ersätta med motsvarande mängd riskliolja.

Emulgeringsmedlet som jag har använt är Olivem 1000. Lite dyrt i inköp, kan vara lite svårt att hitta, men har man bara klurat ut hur det ska användas så är det helt plötsligt enklare att göra vissa typer av produkter. Man kan göra mycket med VE- och MF-fett, men de har sina begränsningar. Olivem 1000 har sina begränsningar också, men produktspannet som man kan göra om man har olika typer av emulgeringsmedel att välja mellan ökar något.

Xantangum är med för stabiliserande verkan på emulsionen. Utan detta så har det alltid gått åt skogen för mig.

Silvervatten är med för dessa antibakteriella verkan.

Glycerolet är med för dess återfuktande effekt.

E-vitaminet som jag använder är naturligt. Den fungerar som antioxidant vilket motverkar härskning av övriga råvaror.

Paraben är med då det är världens bästa konserveringsmedel, så länge man inte är allergisk mot det. Är man det får man använda något annat och då kan både doseringen och tillverkningssättet för produkten skifta.


OBS!
Var observant på att om man inte har en liten mini mixerstav, så måste man göra en större sats än 100 g som receptet nedan ger. 300 g är en bra minsta mängd för en vanlig stavmixer. Läs gärna igenom hela beskrivningen innan man påbörjar tillverkningen.


Green Tea Cream Cleanser
Oljefasen
9 g ricinolja
20 g riskliolja
8 g Olivem 1000
0.3 g grönt te vax

Första vattenfasen
49.8 g dest.vatten
5 g silvervatten

Andra vattenfasen
5 g glycerol
0.3 g xantangum

Vid 35ºC
1 g naturligt E-vitamin

Vid 25ºC
1 g mjölksyra
0.1 g citronsyra
0.5 g paraben

Gör så här
Väg upp allting. Vattenfasen ska ner i den stora bägaren som ska kunna rymma hela satsen och bägaren ska tåla/vara lämplig för att man kör med en stavmixer i den.

Värm oljefasen och första vattenfasen i vattenbad tills båda har nått 75ºC.

Börja först med att köra ner stavmixern i vattenfasen (se till att den "rapar" innan du börjar köra den) och mixa sedan ner oljefasen ner i vattenfasen, med oljefasen i en tunn stril. Mixa en kort stund.

Blanda ihop xantangumet och glycerolet, som är andra vattenfasen, och ha ned det i bägaren med hela alltet och mixa igen en kort stund, d.v.s. några korta dunster med stavmixern.

Gå nu över till en liten ballongvisp. Rör om lite då och då och kyl ner i ett kallt vattenbad.

När temperaturen är vid 35ºC har man i E-vitaminet och vid 25ºC har man i paraben, citronsyra och mjölksyra.

Häll över i en lämplig burk.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Eller misslyckade recept. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg