2018-12-11

Vanilj

Vanilla planifolia

Innehåll
Heliotropin, eugenol och p-hydroxibensaldehyd står för doften.
Vanillin och etylvanillin står för smaken.

Användning
Används för att ge vaniljdoft till produkter. Dock så tycker jag att det väldigt sällan luktar "bra" vanilj om de jag har fått tag på. Utan det har mer blivit unket och för klent. Inte som vaniljen i kvalitetsparfymer.

Om man har svårt att hitta vanilj absolut eller CO2-extrakt av rätt kvalitet kan man prova benzoin istället. Alternativt perubalsam som påminner om benzoin. Som ett vaniljfreak så måste jag säga att benzoin är mycket bättre än en vanilj från Madagaskar.

I doftblandningar så används vaniljen som fixatör för andra eteriska oljor. Passar bra med citrus.

Vid inköp är det bra om har koll på om det är utspätt i vegetabilisk olja. Vilket är rätt så vanligt. Det som händer då är att man bara får dosera mer än vad man skulle ha gjort än om man hade haft koncentratet. Det gäller även att ha koll på vilken typ av vanilj det handlar om. Har man blivit besviken så är det lättare nästa gång att förhoppningsvis hitta rätt. Om man vet vad man inte tycker om. Gillade man inte bourbon vaniljen från Madagaskar som doft, så ska man antingen försöka få tag på vanilj från Mexiko eller Tahiti istället.

Madagaskar vaniljen kanske funkar susen om man ska göra egen gräddglass med vaniljsmak. Den fungerar däremot sämre som doftsättare i hudvårdskreationer.

Vaniljolja är något som jag har provat och jag måste säga att det blir inte bra. Luktar mer åt play-doh hållet än regelrätt vanilj.

Dosering
Doseras som all annan eterisk olja om det inte handlar om utspätt extrakt. Max 1 %. Är det utspätt får man följa råvaruleverantörens anvisningar.

Kom ihåg att köp rätt sort.

Källor
Egen erfarenhet
Shenet, vanilj resinoid, 2018-01-01