2018-12-25

Tips vid råvaruinköp

Detta inlägg gäller främst nu så här i reatider där råvaruföräljare vill bli av med sina gamla lager och vill göra plats för nya fräscha råvaror som är på väg in.

Köp inte stora kvantiteter av oljor och andra känsligare råvaror som kan ha kort datum när råvaruleverantörerna börjar rea ut sina varor. Det betyder att det är kort datum på produkterna och då är det inte lönsamt att köpa flera kilo/liter av en råvara som man hade tänkt kunna ha ett tag i skafferiet. Här kan även 500 g av en råvara vara för mycket om den ska användas i små mängder i kreationerna. Det är en sak att köpa en liten flaska av något man inte har köpt tidigare som en test. Eller om man vet av sig att man använder upp 1 l relativt snabbt.

Man kan även fråga varför de rear ut produkterna och extra viktigt är att man har koll på läget när de bara rear ut vissa produkter ur sitt sortiment.

Ännu viktigare är det när man köper råvaror som man vet per automatik har kort datum. Som hampafröolja och andra torra oljor. Det är inte kul när man öppnar flaskan en månad senare bara för att upptäcka att den redan har börjat lukta konstigt, klumpat sig eller ändrat färg.

Helt sprillans nya oljor brukar komma hem till leverantörerna i mars någon gång. Det är då pressningen, e.t.c. är klar av förgående års skörd. Det är då man kan börja passa på att köpa vissa känsliga oljor.

Vissa företag häller upp råvarorna specifikt för varje kund, då kan man vara rätt så säker på att det är lite bättre hållbarhet på den produkten än om de häller upp råvaran för senare distribution/försäljning. Många svenska företag häller upp råvarorna i mindre förpackningar i förebyggande syfte så de snabbt kan packa orderna när de kommer in. Detta har sina för- och nackdelar.

Jag har själv fått flera gånger eterisk olja av apelsin som redan har en bottensats. Alla vet att apelsinoljan är en känslig olja och ska användas upp inom 6 månader. Bottensatsen är ett tecken på att den har börjat bli dålig. Och säger mig att just den leverantören häller upp råvarorna små glasflaskor. Låter sedan dessa flaskor med känsligt innehåll stå på ett lager någonstans och bli dåliga. Vilket betyder att råvaran redan är dålig när jag har fått den.

Som vanligt när det gäller inköp av råvaror, så gäller det att ha koll på att leverantören verkligen anger att det handlar om 100 % rena eteriska oljor. Så ni inte får hem utspädda eller på annat sätt orena/påverkade råvaror. Blue tansy är väldigt svår att få tag på och förfalskas friskt. Det ska framgå vart någonstans växten har odlats och det ska även framgå vart den har extraherats/behandlats. Råvaruleverantören ska även ha alla certifikat lätt tillgängliga för granskning, så man kan se att produkten har kontrollerats och att det är äkta vara som ni får hem.