2018-12-18

Handsalva


Här har jag blivit inspirerad av Burt's Bees Hand Salve. Tyckte att den var bra och då ville jag prova på att göra en egen variant.

Vet inte vad motivationen till alla eteriska oljorna i denna produkt är. Vad är Burt's Bees anledning till att ha både lavandin och lavendel tillsammans? Båda har i stort sett samma egenskaper. Lavandinet är lite mer stimulerande än vanliga lavendeln.

Det är lite extremt att kalla dessa eteriska oljor för "botaniska extrakt".

Möjligen så ger de utvalda eteriska oljorna en känsla av att det faktiskt skulle kunna vara "botaniska extrakt" i produkten. Då doften blir/är väldigt örtig. Den in ger en känsla av att produkten kan åstadkomma saker, inte många produkter som klarar av det. Det är inte många personer som klarar av en sådan bedrift för den delen heller.

I alla fall. Den här blev kanske lite mjukare än originalet. Händerna kändes lite klibbigare med denna än med BB's variant. Luktar rätt så likt originalet. Gjorde händerna ungefär lika mjuka, så den gör sitt jobb. Jag brukar blanda denna 50:50 med min vanliga handcrème på kvällen när jag går och lägger mig.

Burt's Bees Hand Salve
Sweet Almond Oil,iOliveiFruit Oil, Beeswax, Sunflower Seed Oil, Lavendula Hybrida (Lavandin)lOil, Rosmarinus Officinalisi(Rosemary) Leaf Oil,lEucalyptus Globulus Oil,lLavandula Angustifolia (Lavender)lFlower Oil, Tocopherol,lRosemarylLeaf Extract, Soybean Oil,iCanola Oil, Linalool,iLimonene.


Mandelolja är basen i kreationen. Lite tråkigt. Är man känslig för nötter kan man ersätta med någon annan olja, ta mer solrosolja eller använda riskliolja. Ta dock inte mer olivolja, då blir salvan för tung.

Olivolja är hygroskopisk och innehåller vitaminer och steroler som är trevliga för huden.

Bivax fungerar som förtjockningsmedel till produkten. Ger även skydd för huden.

Solrosolja är mjukgörande och bidrar med fleromättade fettsyror till huden. Det blir bättre balans på produkten om man tillsätter lagom mycket av en olja med fleromättade fettsyror till andra oljor som är lite "fetare".

Lavandin super (lavendula hybrida) är lite mer stimulerande än vanlig lavendel. Påminner om lavendel, enligt mig så luktar den som dålig lavendel (engelsk lavendel). Lavandin används ofta istället för vanlig lavendel i kosmetikaindustrin. Påminner mycket om lavendel när man tittar på hudvårdsaspekten.

Rosmarin är upplivande på huden. Stimulerar blodcirkulationen.

Eukalyptus är bakteriedödande. Har man småsår så är det extra välkommet med lite extra bekämpning av baggarna som annars kan infektera sprickorna och göra allt värre.

Lavendel (Lavandula Angustifolia) är lugnande för huden. Den ska även ha en lugnande effekt på sinnet, om man tycker att den luktar gott.

Naturligt E-vitamin (Tocopherol) fungerar som antioxidant för både produkt och hår.

Rosmarin antioxidanten (RosemarylLeaf Extract) fungerar som antioxidant

Både sojaolja och rapsoljan är med största sannolikehet bara "lösningsmedel" för E-vitaminet och rosmarin antioxidanten.


Handsalva
41 g mandelolja
20 g olivolja
20 g bivax
15 g solrosolja

Vid 50ºC
0.5 g lavandin
0.5 g rosmarin
0.5 g eukalyptus
0.2 g lavendel fine pop
2 g naturligt E-vitamin
0.3 g rosmarin antioxidant

Gör så här
Väg upp allt. Väg upp de eteriska oljorna samt övriga råvaror som ska ner vid 50ºC separat i en liten glasbägare.

Blanda mandel- oliv-, solrosolja och bivaxet i en värmetålig bägare. Värm i vattenbad tills bivaxet smälter.

Rör om med en liten ballongvisp så det blir homogent.

Ta av från värmen och rör om med ballongvispen.

När temperaturen har nått ca 50ºC har man i övriga ingredienser. Rör om ordentligt. Försök att röra om så länge som är möjligt utan att det förvandlas till deg. Det ska gå att hälla salvan i burkarna, man ska inte behöva trycka ner innehållet i förpackningarna/förpackningen.

Häll över i en ren burk eller i flera små burkar.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg