2018-11-27

Vanilla Body Cream


Här kommer ett krämigt recept på en kroppscrème med en doft av vanilj. I detta recept så har jag använt Olivem 1000 som emulgeringsmedel.

Har man inte en liten ministavmixer så måste man ta till den "stora" stavmixern. Stor och stor, den normalstora stavmixern. Och då funkar det inte med att endast göra 100 g produkt, utan man är tvungen att göra åtminstone 300 g för att hela stavmixerns huvud ska täckas av mixturen. Så allt blir blandat. Man ska kunna "mixa" ihop en produkt med Olivem 1000 med bara en liten ballongvisp, men jag litar inte helt och fullt på att det verkligen fungerar att göra så med detta recept.

Riskliolja innehåller bland annat steroler och ferulasyra och räknas till en av de mer hållbara oljorna. Är bra för torr och känslig hy.

Olivolja är fuktbindande och innehåller steroler, squalene. Är bra för torr hud.

Sedan så har jag använt mig utav kokosolja utan doft, ger ordentligt med mättade fettsyror till torr hud.

Tistelolja är med för dess fleromättade fettsyror. Torr hud behöver en balanserad blandning av fettsyror för att vara mindre bråkig. Har man inte tistelolja hemma, men har hampaolja, så kan man ta den istället.

Glycerolet är med för dess fuktbindande verkan. Är en billig och bra ingrediens.

Karbamiden och saltet är med för dess gemensamma fuktbindande verkan. Saltet har dessutom effekten att minska klåda om man har problem med det, ett vanligt problem för folk med (vinter) torr hud. Karbamiden stärker hudbarriären genom att det är en naturligt fuktighetsfaktor.

Mjölksyran är med för pH justering så det ligger nära hudens naturliga pH. Den har även en fuktbindande verkan

E-vitaminet och rosmarin antioxidanten är med för dess antioxidativa effekt, d.v.s. de fördröjer härskningen av de ingående ingredienserna.

Hur blev detta då?
Rätt ok/bra. Konsistensen på produkten är lite seg. Men är man ute efter en produkt som återfettar och håller kli borta under den torra vintertiden så är detta en bra produkt som gör det den ska. Vaniljdoften blev ok. Jag använde en ny vaniljdoft från Crearome som heter Vanilj Oriental. Den luktar helt ok. Crèmen luktade allra bäst när den var nygjord, sedan efter ett tag så fick den den där kartongeffekten som jag kallar det. Ni vet den där effekten när vaniljglass blir "gammal" i smaken utan att egentligen vara dålig, då det bara smakar kartong av det hela. Lite så hände med doften i denna produkt.

Trots detta så är detta den bästa varianten på vanilj som jag har hittat och detta gör mig ledsen. Det är 2018 (snart 2019) och det finns fortfarande ingen vettig vaniljdoft att köpa för hemtillverkning.

Doftoljan (Vanilj Oriental) från Crearome är oljelöslig, så man kan tillsätta den till produkter som hudoljor, m.m. Den räknas som till parfymkategorin och det är inte säkert att det går att använda den i ansiktsprodukter. Om man nu vill det. Det är upp till var och en och prova det om man är nyfiken. Det finns inga garantier att det faktiskt fungerar.

Vanilla Body Cream
Oljefasen
5 g riskliolja
5 g kallpressad olivolja
9 g kokosolja utan doft
6 g Olivem 1000

Första vattenfasen
56.6 g vatten

Andra vattenfasen
0.3 g xantangum
5 g glycerol

Vid 35ºC
1 g naturligt E-vitamin

Vid 25ºC
2 g tistelolja
0.5 g paraben
4 g karbamid
4 g havssalt
0.5 g mjölksyra
0.1 g rosmarin antioxidant
1 g vaniljdoft

Gör så här
Väg upp de olika faserna i respektive glasbägare. Bägaren med vattenfasen ska rymma hela satsen och ska fungera bra när man kör med en stavmixer i den.

Värm båda vattenfaserna till 75ºC i vattenbad.

Börja sedan först med att köra ner stavmixern i vattenfasen (se till att den "rapar" innan du börjar köra den) och mixa sedan ner oljefasen ner i vattenfasen, med oljefasen i en tunn stril. Mixa en kort stund.

Blanda ihop xantangumet och glycerolet och ha ned det i bägaren med hela alltet och mixa igen en kort stund, d.v.s. några korta dunster med stavmixern.

Gå nu över till en liten ballongvisp. Rör om lite då och då och kyl ner i ett kallt vattenbad.

När temperaturen är vid 35-40ºC så har man i E-vitaminet och vid 25ºC har man i ingredienserna som ska i vid 25ºC.

Häll upp på en ren burk.

Etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg