2018-11-13

Rostad kaffeolja och grön kaffeolja

Coffea arabica Seed Oil

Innehåll
Rostad kaffeolja: palmitinsyra 45.6 %, stearinsyra 6.9 %, oljesyra 8.46 %, linolsyra 33.7 %, linolensyra 1.12 %, arakinsyra 1.87 %.
Grön kaffeolja: triglycerider 75.2 %, estrar av diterpenalkoholer och fettsyror 18.5 %, diterpenalkoholer 0.4 %, estrar av steroler och fettsyror 3.2 %, steroler 2.2 %, tokoferoler 0.04-0.06 %, fosfolipider 0.1-0.5 %, tryptaminderivat 0.6-1.0 %.

Oljan sägs på vissa håll innehålla små mängder koffein, men man ska ha klart för sig att koffein är vattenlöslig. Trots detta så kan det ibland ingå koffein i oljan, det har att göra med vilken typ av extraktionsmedium som har används. Med vissa lösningsmedel så följer lite andra polära ämnen med i extraktionen, och det inkluderar bland annat koffein. Vegetabiliska oljor, kakaopulver, smör och grädde är några exempel på opolära ämnen.

Det kan vara värt att notera att olja på bönor från C. robusta busken genererar inte i lika mycket olja och därför så används främst bönor från C. arabica busken.

Den rostade kaffeoljan är egentligen inte en eterisk olja utan det är en vegetabilisk olja, men används ungefär som en eterisk olja på grund av sin starka doft. Sedan så har den en liten tendens till att missfärga produkten då oljan är mörkbrun, beroende på dosering förstås.

Det kan vara bra att veta att man inte kan göra kaffeolja själv hemma. De beskrivningar som finns där det påstås att man gör den själv är oljeutdrag. D.v.s. man har malet kaffe i en neutral vegetabilisk olja och låter det dra i x antal veckor. Sedan så silar man och man har något oljigt som luktar kaffe. Opportunister med sinne för pengar säljer detta dyrt som kaffeolja, för bland annat smaksättning av mat. Det finns säkert flera användningsområden för denna typ av produkt, men det är inget som jag kommer att ta upp här.

Det finns två kvalitéer på kaffeolja. Den ena är en grön kaffeolja den andra är rostad kaffeolja. Den som är gjord på grönt kaffe är orostat kaffe, där bönorna plockades från busken i grönt tillstånd och oljan är mörkgrön i utseendet och utan den karakteristiska kaffedoften. Oljan är gjort på rostade kaffebönor och oljan är brun i färgen och doftar starkt av kaffe.

Vad det används till
Den rostade varianten används mest som doftsättare i hudvårdsprodukter, den luktar bättre än många syntetiska doftoljor som ska lukta kaffe. Här får man prova sig fram till rätt dosering. I smält-och-häll tvål så har det inte fungerat så värst bra för mig med denna som ensam doftsättare för det ändamålet.

Den kan även missfärga produkten beroende på hur mycket man använder och vad produkten ska användas till, kläder och andra textilier kan råka illa ut och bli missfärgade. Då färgen på oljan är mörkbrun.

Jag skulle vilja säga att den rostade kaffeoljan mer är som en kul grej i hudvårdsprodukterna, då den ger en kaffedoft till kreationen, medan den gröna kaffeoljan är bäst om man vill ha kvalitativ hudvård utan lukten. Man kan tillsätta lite rostad kaffeolja om man känner att man måste/vill ha en liten hint av kaffedoft i produkten.

Angående den gröna kaffeoljan så är den rik på antioxidanter och är man ute efter en bra olja för huden så är det denna man vill ha. Oljan är hudvårdande för torr hy med sina fettsyror. Oljan är än så länge ny på hudvårdsfronten och mer information om denna olja lär dyka upp så småningom.

Angående koffeinet
Är man ute efter koffeinet så finns det rent koffein att köpa som är ämnat för hudvårdsprodukter. På så sätt slipper man kaffelukten, som kan lukta lite "funky" i hudvårdsprodukter.

Dosering
Man använder mellan 2 och 30 % kaffeolja i produkterna.

Förtvålningstal
179.6 (vilket är rätt så högt, nästan lika högt som kokosolja)

Jodtal
100.72

Densitet
0.939 g/ml

När ni köper er kaffeolja. Se till att den inte är utspädd. Kaffesmör som finns att köpa är rostad kaffeolja utspädd i en hydrogenerad olja, men det säljs även kaffeolja som är utspädd. Är man allergisk mot kaffe så kan man med största sannolikhet inte använda någon av oljorna. Gör ett litet test på huden först för att se hur det går.

Källor
Study of The Yield and Fatty Acid Profile of Coffee (Coffea arabica) Oil From Roasted Beans Obtained With Supercritical Carbon Dioxide, Andrés Hurtado B., Daniela Dorado A., III Iberoamerican Conference on Supercritical Fluids, Cartagena de Indias (Colombia), 2013

Wikipedia, coffee bean, 2018-10-20
The lipid fraction of the coffee bean, Karl Speer and Isabelle Kölling-Speer, Braz. J. Plant Physiol., 18(1):201-216, 2006
The Characteristics and Compositions of Coffee Bean Oil, H.A. Schuette, Milford A. Cowley and Chang Y. Chang, 2085, Oct., 1934. Contribution from the Laboratory of Foods and Sanitation, University of wisconsin
Gracefruit, 2018-10-20

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg