2018-11-16

Kaffetvål


Ville göra en tvål som doftade av kaffe. Som man kan ha i köket för att tvätta bort löklukt eller annan äcklig lukt från händerna med. Kaffe är fenomenal att använda när man har fått något illaluktande på händerna som har ätit sig fast i huden. Varesig det är lök-, fisk- eller bensinlukt. I krissituationer kan man använda kaffesump.

Man kan använda tvålen som en anticellulittvål (om man tror på det). Häll då över tvålen i en såndär speciell tvålform som är till för just massage. Ni vet de där som man antingen gör massagebarer (fasta massageoljor) eller massagetvålar med bulor på. Om man inte redan har en massageform hemma så finns det annars speciella silikonvantar med knottror och borst som man kan använda tillsammans med tvålen för att ge celluliterna/fettet en omgång.

Berikningarna till tvålen uppvägda och redo

Nu ska man ha klart för sig att rostad kaffeolja inte är en eterisk olja. Det är en vegetabilisk olja som bara råkar ha en stark doft, i det här fallet så luktar det kaffe om oljan.

Kaffepulvret som jag använder är vanligt espressopulver då det är mer finmalen än bryggkaffepulver. Kaffepulvret ger en skrubbig effekt, samt brunfärg och en mer intensiv kaffedoft än vad den rostade kaffeoljan klarar av att leverera.

Glycerolet är för att ge en mer återfuktande tvål.

Sockertensiden är med för att ge mer lödder, för att kompensera för att det är rätt så mycket vegetabilisk olja i tvålen och då påverkas löddret.


Kaffetvål
100 g transparent glycerintvålmassa
5 g glycerol
5 g espresso kaffepulver
5 g sockertensid
5 g rostad kaffeolja


Gör så här
Väg upp allt.

Smält glycerintvålmassan i mikron, använd en värmetålig bägare och var beredd på att det går snabbt. Tar ca 30 sekunder beroende på mikro. Tvålen ska inte koka. Utan den ska nätt och jämt smälta.

När det smält har man först i kaffepulvret, rör om ordentligt.

Ha sedan i resten av ingredienserna.

Häll tvålen i lämplig form och spraya orentligt med isopropylalkohol för att få bort alla bubblor.

Sprayad

När tvålen är helt sval är den redo att tas ur formen och kan användas på en gång. Avsvalningsprocessen tar några timmar. Har man bråttom så blir tvålarna deformerade.

Använder man en tvålform som gör små gropar i tvålen,
så kan man om man vill, gjuta in kaffebönor i tvålen.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara eller produkt. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda något. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg