2018-11-06

Aroma Bath and Shower Essence

Nu är inte denna produkt tänkt som duschtvål eller hudolja. Utan är mer som en koncentrerad terapeutisk olja som man duttar med på överkroppen så man känner doften av de eteriska oljorna. Syftet är andas in de eteriska ångorna och känna sig lite uppiggad eller lugnad, etc.

Det går att använda produkten som badolja. Om man vill. Ta då ½ tesked (2.5 ml) och häll i badvattnet precis innan ni hoppar i som inte är för varmt. Man blir inte kladdig och badkaret ska inte bli halt av oljan. Då produkten emulgeras med vattnet istället för att ligga och guppa på ytan och gör allt halt. Är det pepparmynta (åkermynta, japanmynta, grönmynta...) eller andra eteriska oljor som har en kylande effekt med i blandningen så kanske man inte vill använda den som badolja. De privata delarna gillar inte mentolhaltiga preparat.

Jag har här nedan angett flera olika doftsättningar som man kan välja mellan. Det finns två olika för kvällsbruk och två olika för morgonen och två olika att välja på om man känner sig lite förkyld. Beroende på vilket behov som finns. Vad man har hemma och tycke.

Som bas har jag valt riskliolja, men man kan ta mandelolja om man har det hemma. Raffinerad rapsolja är annars billig och finns att köpa i närmaste mataffär och är ett bra alternativ. Jojobaolja går också bra men priset på just den oljan har de senaste åren mångdubblats flera gånger om, så det känns inte ekonomiskt hållbart att rekommendera den till detta projekt. Produkten kommer inte att ligga kvar på huden utan det är de eteriska oljorna som man är ute efter och oljan är bara för att göra produkten mild att använda.

Välj gärna en hållbar olja, solrosoljan är inte så hållbar som vissa vill få den till. Den håller ca ett år och inte tre. I ett varmt badrum håller den ännu kortare även med en antioxidanter tillsatta till kreationen. Raffinerad tistelolja eller hampaolja är inte heller att föredra då de härsknar riktigt fort, ca 3-6 månader, även med antioxidanter tillsatta. Har ni tänkt använda upp produkten inom 6 månader och inte på 3 år så kan man välja en torrare olja med sämre hållbarhet.

Vilken vegetabilisk olja ni än väljer så tänk på att den ska vara helt doftlös för att inte påverka slutproduktens doft. Vi vill att de eteriska oljorna gör solonumret och inte själva basoljan.

Basblandning för Aroma Bath and Shower Essence
5 g vattenlösliga olivoljeestrar (Glycereth-8 Olive Oil esters)
89.9 g riskli-/mandelolja
0.1 g rosmarin antioxidant

Morgon
2.5 g litsea cubeba
2.5 g citron

eller

2.5 g bergamott
1.5 g citron
1 g rosmarin

Kväll
3 g rosenträ/ho olja
2 g åkermynta

eller

2.5 g bergamott
2 g romersk kamomill
0.5 g mejram

Alternativt om man känner påsig att en förkylning är på gång
5 g eukalyptus

eller

1.5 g sibirisk gran
1.5 g douglasgran
2 g tall

Gör så här
Väg upp allt. Väg upp de eteriska oljorna i en liten glasbägare. De kan i rent tillstånd reagera med plasten och göra den mjuk.

Blanda allt i en glasbägare och rör om med en liten ballongvisp.

Häll över på flaska.

Etikettera med vad som är i och datum.

Som vanligt så är recepten inte ämnade för barn, gravida, om man har epilepsi eller personer med diverse tillstånd. Rådfråga först med Er läkare innan något används om ni är osäkra. Jag tar inget ansvar för felaktig användning av produkter/råvaror eller misslyckade recept. Alla har ett eget ansvar.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg