2018-10-30

Olivem 1000

Cetearyl Olivate and Sorbitan Olivate

Användning
Olivem 1000 är ett emulgeringsmedel som räknas till den ekologiska skalan, då det är ECOcertat. Det utvinns ur olivolja och man skapar så kallade olja-i-vatten emulsioner med detta emulgeringsmedel. Emulgeringsmedlet ska vara milt och snällt för vår hud.

Är man orolig för etoxylerade råvaror så kan det vara bra att veta att Olivem 1000 helt fritt från detta.

Olivem 1000 tål många olika ingredienser som andra emulgeringsmedel kan vara känsliga för. Vilket betyder att man kan ha ett stort spann på pH:t, det kan vara mellan 3 och 12 och det tål elektrolyter utan att det skär sig. Man tillsätter som vanligt syror och andra kemikalier i slutet av tillverkningen, vid 25ºC. Även om det ska vara ett pålitligt emulgeringsmedel så kan det trassla sig om man försöker tillsätta vissa råvaror redan i vattenfasen. När emulsionen är stabil så har man i allt spännande.

Man kan även göra emulsioner utan tillsats av fett eller olja med Olivem 1000, då det är självemulgerande och man tar då mellan 5 och 10 % Olivem 1000. Man kör på som vanligt vid tillverkningen som om man skulle ha haft i olja/fett med i receptet. Emulgeringsmedlet i sig ska vara så pass hudvårdande att man får en fin och trevlig produkt trots att det är helt utan olja/fett i fettfasen.

Man "bör" använda en stavmixer för att mixa ihop de två faserna i början, sedan övergår man till en liten ballongvisp när man väl har mixat ihop de två faserna. Det ska tydligen även gå att göra en lyckad emulsion med Olivem 1000 med en vanlig liten ballongvisp om man ska göra små mängder. Som 100 g. Dock så blir då konsistensen/känslan på produkten annorlunda till skillnad från om man mixar i början med en stavmixer. Har man tur så kan man hitta små ministavmixers på den utländska marknaden. De ser ut som de där mjölkskummarna, fast i stället för en cirkulärspiralvisp nedtill så är det som den där metalldelen på baksporrarna, fast ställt i ett horisontellt läge. Dessa gör att man kan mecka ihop mindre satser för testning. Ibland så behöver man inte mer än 100 g produkt, som för ögoncrèmer, men slutresultatet/konsistensen blir mer som om man skulle ha använt en stavmixer.

OBS!
En del personer har märkt att Olivem 1000 trots allt kan vara lite stingsligt. Även om det marknadsförs som ett stabilt och pålitligt emulgeringsmedel. Vad jag har förstått så är Olivem 1000 notoriskt opålitligt vid den lägre doseringen (3 %), om man är ute efter att göra rinniga/tunna lotions istället för crèmer. Även om man kombinerar med 0.2-0.3 % xantangum i vattenfasen och tagit hjälp av en hjälpemulgator (VE-fett), så kan det skära sig.

Vad jag har noterat, är att det är bäst att tillsätta parabenet eller andra typer av konserveringsmedel för den delen i sista fasen vid 25ºC. Konsistensen har för mig alltid blivit tunnare när jag har tillsatt parabenet i det läget. Jag kan då tänka mig att det lär skära sig om man försöker sig på att ha i det direkt i vattenfasen. Är man osäker och ska göra efter ett nytt recept med Olivem 1000 är att det bäst att tillsätta alla övriga ingredienser, d.v.s. utöver vatten/hydrolat, glycerol och xantangum, till slutet av tillverkningen. Det kan vara bra att göra en testkörning först utan extra ämnen/kemikalier, för att se hur det håller ihop utan dessa med den tilltänkta mängden fett/olja och emulgeringsmedel. Gick det bra så kan man prova att tillföra vissa spännande ingredienser i vattenfasen vid ett senare tillfälle. På så sätt blir det blir lättare att klura ut vad som är skurken i dramat om det skulle gå fel, till skillnad mot om man skulle ha med allt i från första början.

Känsla på huden vid insmorning
Här så framgår det lite olika på huruvida det gör en så där vitstrimmig eller inte vid insmorning. Den vitstrimmiga effekten kallas på engelska för soaping. Jag tror inte det finns någon som gillar den effekten. Jag har märkt är att emulgeringsmedlet har en liten vitstrimmig effekt vid insmorning, men som tur är så har den försvunnit väldigt snabbt.

I övrigt så får man en emulsion som är åt det fetare hållet vid insmörjning. Runt 10 % fett/olja och 8 % emulgeringsmedel så ska emulsionen vara åt det silkeslena hållet. Med 30 % fett/olja och 8 % emulgeringsmedel så får man en tjock och rik produkt. Som vanligt kan man justera känslan på huden med valet av oljor (torra, halvfeta, feta), val av mängden av oljor/fetter och man kan även justera känslan beroende på hur mycket emulgeringsmedel man väljer att använda. Tillsätter man xantangum så blir konsistensen ännu tjockare.

Det finns andra emulgeringsmedel som gör att huden känns torrare/produkten och gör att produkten går in snabbare i huden och kan påskynda påklädningen när man har bråttom med det (BTMS är ett sådant emulgeringsmedel).

Olivem 1000 passar rätt så bra för många olika ändamål, allt från ansiktscrèmer, ögoncrèmer, body creams, rengöringscrèmer, e.t.c. Jag har sett att folk har gillat att använda det i hårvårdsprodukter, dock har jag inte sett några recept på dessa hårprodukter eller vilken typ av hårvårdsprodukt som det har handlat om.

Liquid Crystals
Emulgeringsmedlet skapar Liquid Crystals (LC). LC verkar i sig vara något fantastiskt för huden, om man får tro allt rätt. Crèmer och lotions med dessa LC har en bättre absorbtionsförmåga i huden, aktiva ämnen penetrerar lättare. Huden ska tydligen även må bra och läka bättre av LC jämfört med kreationer som är skapta med andra emulgeringsmedel som inte har denna LC-effekt. Nu är inte Olivem 1000 det enda emulgeringsmedlet som kan skapa LC på marknaden. Det finns andra.

Hur vet man om man har lyckats göra LC i sin kreation? Tydligen så ska man kunna se detta med ögat. Då LC skapar s.k. lameller i produkten, utseendet på produkten ska bli lite pärligt. De skiner istället för att bara vara krämiga i utseendet. Huruvida man lyckas göra LC har med receptet att göra, det har även med tillverkningssättet att göra.

Olivem 1000 används av exklusiva märken såsom Drunk Elephant och Oskia.

Dosering
För lotions, serums, e.t.c.: 3 %
Doseringen på fettet/oljan här är upp till 10 %, men... för lotions och andra tunnare emulgeringar så finns det en viss risk för separation, även om man har tagit hjälpemulgator till hjälp och andra olika former av stabiliserare (ex. xantangum). Här görs allt på egen risk.

För crèmer: 5-8 % (har sett rekommendationer på upp till 10 %).
Här kan man använda alltifrån 10 % till 30 % fett/olja. Det går även att göra fina crèmer helt fria från olja/fett. Man kan göra en emulsion med 30 % fett och 5 % emulgeringsmedel. Det som händer är att konsistensen blir helt annorlunda till skillnad om man skulle ha tagit 8 % emulgeringsmedel. Även här så skulle jag använda xantangum för att stabilisera emulsionen. I de fall då jag har provat med en kombination som har påståtts vara "stabil" på egenhand, så har jag i dessa fall sett vätska sippra ut ur crèmen efter några dagar.

Hur gör man?
Det enklaste sättet att förklara på hur man går tillväga är att ge ett typexempel på recept utan krusiduller. Har man endast en stavmixer till hands så är det bäst att göra minst 300 g crème. Har man en liten minimixervisp så funkar det bra att endast göra 100 g. Använder man endast en helt vanlig ballongvisp så får man en helt annorlunda konsistens på produkten.

Fas 1 (oljefasen)
25 % raffinerad rapsolja eller annan billig vegetabilisk olja
5 % Olivem 1000

Fas 2 (vattenfasen)
64.7 % dest.vatten

Fas 3 (andra vattenfasen)
4 % glycerol
0.3 % xantangum

Fas 4 (Vid 35-40ºC)
0.5 % naturligt E-vitamin

Fas 5 (Vid 25ºC)
0.5 % paraben

Gör så här
Väg upp allting separat. Vattenfasen ska ner i den stora bägaren som ska kunna rymma hela satsen och bägaren ska tåla/vara lämplig för att man kör med en stavmixer i den.

Värm fas 1 och fas 2 i vattenbad tills båda har nått 75ºC.

Börja först med att köra ner stavmixern i vattenfasen (se till att den "rapar" innan du börjar köra den) och mixa sedan ner oljefasen ner i vattenfasen, med oljefasen i en tunn stril. Mixa en kort stund.

Blanda ihop xantangumet och glycerolet och ha ned det i bägaren med hela alltet och mixa igen en kort stund, d.v.s. några korta dunster med stavmixern.

Gå nu över till en liten ballongvisp. Rör om lite då och då och kyl ner i ett kallt vattenbad.

När temperaturen är vid 35-40ºC så har man i E-vitaminet och vid 25ºC har man i parabenet.

När allt är blandat så häller man över crèmen i en stor burk som rymmer hela satsen och sätter det hela på observation. Dagen efter, d.v.s. 24 h senare så tittar man på produkten. Har något hänt? Har det separerat? Är det tjockare? Är det lösare?... Vänta gärna en vecka eller två och titta igen. Ser det ok ut så har man antagligen lyckats med emulgeringen. Då får man ett humm om hur man ska göra i fortsättningen.

Källor
Aroma-zone, 2018-07-31
The Soap Kitchen, 2018-08-01