Den här ringblommesalvan är extra mjukgörande för huden då det är både ringblomsextrakt och salicylsyra i den. Ringblomma är rätt så kraftfull på egen hand med att ta hand om hudsprickor och tillsammans med ullfettet och salicylsyran blir det extra oumpf i salvan. Blodapelsinen bidrar även med lite extra avskalning av den torra och hårda huden.
Konsistensen på salvan är rätt så mjuk. Det är inget problem med att arbeta in salvan i huden. Ullfettet bidrar till att produkten blir ännu mer lättabsorberad för huden. Jag upplever att salvor med ullfett är mer fuktgivande (även om de är helt vattenlösa) än en motsvarande salva utan ullfett. Huden känns inte knastertorr under salvan, som det kan bli.
Observera att man inte kan substituera salicylsyran med något annat såsom vitpilsbarksextrakt, eterisk vintergrönolja (som innehåller metylsalicylat), citronsyra, aspirintabletter, e.t.c. Alla BHA-syror är inte skapta lika och bara för att något är besläktat med salicylsyra, eller ser ut att ha nästan samma stavning, så betyder det inte att de har samma funktion på huden.
Är man dock allergisk/känslig för salicylsyra så ska man inte ha med den eller närbesläktade kemikalier i hudvårdsprodukterna. Substituera då med mer av någon av basoljorna.
Olivolja används då den är återfettande, men samtidigt lite hygroskopisk. Den förbättrar samtidigt cirkulationen i området. Alla som inte tror på mig med att den är hygroskopisk kan prova att göra badbomber med den.
Riskliolja är med då den innehåller steroler som är bra för huden. Den är samtidigt en neutral olja som varken tillför doft eller färg till slutprodukten. Många som är allergiska av sig brukar tåla risklioljan bra. Är man känslig för någon av de andra oljorna kan man substituera de med mer riskliolja.
Brazilnötsolja (brazil nut oil) är med då den är antiinflammatorisk, är även bra för torr hud på grund av sin fettsyresammansättning.
Andirobaoljan är med för dess antiinflammatoriska och läkande egenskaper. Har man inte denna ta då mer av någon av de andra oljorna.
Havreoljan (Oat lipid oil) är med för dess innehåll av ceramider. Är huden torr och fnasig har huden en skadad barriär och då vill man ha med ceramider i hudvårdsprodukterna. Även i kroppsprodukter.
Angående bivaxet så kan man prova med blekt bivax om man är känslig för gul. Jag har inget bra tips på bivax substitut om man inte vill använda bivax av olika anledningar. Jag har sett tips på andra ställen att man ska kunna använda candelillavax istället för bivax, men jag har inga exakta doseringsangivelser. Jag har provat sojavax som konsistensgivare i salvor men där har det bara gått bet. Sojavaxet ville inte blanda sig med oljan utan den fälldes ut när produkten hade svalnat. Även om det först såg ut att ha smält samman i vattenbadet. Men jag gissar på att bivaxundvikare har koll på läget.
Bisabolol är med som en lugnande ingrediens.
Den eteriska oljan (blodapelsin) som jag har valt är bakteriedödande och passar bra på torr sprucken hud. Huden är ju ofta lite sprucken och kan ömma rejält då det kan vara lite inflammerat just där sprickorna är djupa. Det kommer lätt bakterier ner i sprickorna och kan ställa till det för en.
Ringblomsextraktet. |
Utan ringblomsextraktet tillsatt. |
Med ringblomsextraktet. |
Ringblommesalva med salicylsyra
20 g kallpressad olivolja
10 g brazilnötsolja
20 g riskliolja
3 g salicylsyra
20 g ullfett
6 g bivax
8.7 g andirobaolja
5 g havreolja (Oat lipid oil)
Vid 50ºC
0.3 g CO2-ringblomsextrakt
5 g naturligt E-vitamin
1 g bisabolol
0.9 g blodapelsin
0.1 g benzoin
Gör så här
Väg upp allt separat.
Mortla salicylsyran lite. Andas inte in dammet!
Blanda ihop E-vitamin, bisabolol och eteriska oljor i en liten glasbägare. Använd inte en plastbägare!
Ha sedan i oliv-, riskli-, brazilnötsoljan och salicylsyran i en värmetålig bägare, som ska kunna rymma hela satsen.
Värm i varmt vattenbad tills salicylsyran har löst sig helt med oljorna. Man måste värma upp rätt så mycket och rätt så länge. Ju mindre bitarna av salicylsyran är, desto kortare tid tar det. Det är bara att låta bägaren stå på vattenbadet och röra om lite då och då tills allt är löst. Detta tog lång tid för mig, passa det hela så det inte kokar torrt.
När salicylsyran är löst, ha i bivax, ullfett, havre- och andirobaoljan. Värm ytterligare en stund i vattenbadet och rör om tills allt är löst/smält. Rör om ordentligt med en liten ballongvisp. Vi vill att det blir helt homogent. Bivaxet ska inte fördelas ojämnt i salvan eller bli grynigt.
Ta av vattenbadet och rör om tills det hela är ca 50ºC. Ha då i ringblommeextraktet. När det är löst har man i blandningen med E-vitamin, bisabolol och eteriska oljor.
Rör om tills allt är homogent.
Häll över i lämpliga burkar.
Etikettera med vad som är i och datum.
Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.
Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg