2018-09-18

Vad kan man tänkas vilja ha i sina produkter?

Här är tanken mer vad man kan tänkas vilja tillsätta till sina produkter beroende på problem och önskemål. Som en liten kort sammanfattning.

Huvudsyftet med hudvården är att få en balanserad hud som är välmående. Här tänkte jag dock inte gå igenom saker som undvik ditten och datten... Så kallad skrämselproganda. Det är bara vaccinhatare som håller på med sådant.

Sedan ska man ha klart för sig att man kan inte kränga ner alla dessa råvaror i en och samma produkt för att skapa sig själv en form av "superserum" och förvänta sig ett lyckat resultat/stabil produkt. Många råvaror är känsliga för fel pH (ex. grönt te, aloe vera, peptider, niacinamid...) och kan inte kombineras med AHA-syror eller askorbinsyra. Utan ibland är det bäst att först använda en produkt med en viss egenskap som används antingen på kvällen eller på morgonen och efter det en annan typ av produkt med en annan egenskap. Hudvården byggs bäst upp med olika lager. Det är precis som med kläder. Man behöver underkläder, sedan kommer nästa lager (kjol/byxor och tröja) och sedan nästa lager och sist åker jacka, mössa och skor på. Regnar det ute har man antingen regnjacka eller paraply.

Vattenlösliga råvaror
Hyaluronsyra, glycerol, natriumlaktat är alla trevliga att ha i för att huden ska få ordentligt med fukt. Hyaluronsyran har dessutom en antioxidativ effekt som är trevlig/fin för huden.

Peptider signalerar till huden att huden behöver byggas upp och stärkas där man har applicerat den. Vilket resulterar i mer kollagen och elastin och detta gör huden ungdomligare.

Koffein är praktiskt i ögoncrèmer för att motverka svullnad/påsar som beror på att vätska har ansamlat sig just där.

Niacinamid ljusar upp pigmentfläckar och bidrar till att huden själv ökar sin produktion av hyaluronsyra.

Aloe vera har en lugnande effekt på huden. Den är toppen som ett enkelt aloe vera gel om man har bränt sig. Här är det bäst om man använder aloe vera juice som inte kommer från koncentrat eller pulver.

Lakritsextrakt har en uppljusande effekt på huden. Dock så bleker den inte huden utan man får bara hjälp med att bekämpa pigmentfläckar. Den har även en lugnande effekt på huden.

Grönt te har en skyddande effekt på huden mot ålderstecken genom att fungera som antioxidant.

Vitamin C (i formen av askorbinsyra) vid rätt koncentration, rätt medium och rätt pH, så bidrar den till att huden får hjälp med att bekämpa ålderstecken. Den har även en uppljusande effekt genom att den bekämpar pigmentfläckar.

Mjölksyra och andra AHA-syror har en exfolierande verkan på huden (vid en viss koncentration och pH-intervall dock). Gör huden mindre glåmig, fuktighetsbevarande, balanserar pH, har en förtjockande effekt på huden så den upplevs som ungdomligare.

Salt och karbamid i lika delar hjälper till att behålla fukten i huden. Saltet har dessutom effekten att det är klådstillande, även om det kan svida lite vid applicering.

Fettlösliga råvaror
Kolesterol och ceramider är trevliga att tillsätta då detta är något som finns naturligt i huden. Huden är uppbyggd av bland annat dessa två råvaror och har man en skadad barriär eller åldrande hy så
är det klokt att inkludera dessa råvaror i produkterna.

Olika former av fettsyror är nödvändiga för hudens välmående. Här gäller att det är rätt balans mellan de olika typer av fettsyror för bäst effekt och anpassat för vilken hudtyp det handlar om.

Antioxidanter som kan vara både fettlösliga och vattenlösliga, hjälper huden att bekämpa fria radikaler.

A-vitaminsyra är den ända dokumenterade råvaran som kan dra tillbaka klockan när det gäller solskador. Inom rimliga gränser. Dock så kan man inte göra något åt faktumet om man redan har fått hudcancer av för mycket solande.

Adekvat solskydd som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar som är korrekt applicerade med rätt intervall. Kan vara både kemiskt eller fysiskt. Täta kläder och täta hattar med väldigt brett brätte är exempel på bra solskydd.

Är det vätska i produkten så måste man tillsätta ett adekvat konserveringsmedel. Parabener har fått mycket skit de senaste åren, men parabener är fortfarande det bästa och säkraste konserveringsmedlet man kan använda i produkterna. Funkar bra för personer med känslig hy så länge man inte är allergisk mot det.