2018-09-25

Lemony Acid Toner


Denna acid toner är till för kvällsbruk. Bland annat på grund av den höga halten mjölksyra, men även på grund av citronpulvret i produkten. Då för att vara på den säkra sidan, då citrusfrukter kan ha en benägenhet att vara fotosensibiliserande. Gäller väl egentligen främst den eteriska oljan. Men produkten i sig är rätt så intensiv och därför så tycker jag att denna toner är bäst ämnad för kvällsbruk.

Jag kan tänka mig att denna funkar riktigt bra för personer som är vana vid AHA-syror i sin hudvård och som ibland kan få problem med acne. Denna är inget för nybörjare som är ovana vid AHA-syror, då det är oumpf i den. Och man kanske inte vill använda den varje kväll, utan kanske varannan kväll på sin höjd och varva med en annan acid toner kvällstid. Alternativt bara använda den när huden känner för att bråka med en med finnar. Som en form av kemisk krigsföring... Fast fullt laglig.

Citronpulvret ger en lite skum doft till produkten, så ni är beredda på lukten. Luktar är lite som inlagda saltgurkor, samtidigt som den har lite diffus och konstig lukt av citron. Det som jag har hemma består utav spraytorkat (inte frystorkat) citron med en tillsatts av maltodextrin. Spraytorkning är en mild och skonsam metod för att bevara egenskaperna i en råvara så de kan förvaras längre. Försök inte att ersätta citronpulvret med citronjuice. Det kommer inte att gå bra.

Angående mjölksyran så ska man ha klart för sig att mjölksyra är precis lika bra på att exfoliera huden som glykolsyran är. Mjölksyran bidrar med samma effekt på de djupare hudlagren, så de blir tjockare och huden upplevs då som ungdomligare/mindre rynkig. Den irriterar även mindre då den inte penetrerar lika djupt och därmed så gör den inte huden lika känslig för solen som glykolsyran. Men man måste fortfarande använda adekvat solskydd när man använder alla former av AHA-produkter.

Pentavitinet (Saccharide isomerate) fungerar fuktbindande och reducerar samtidigt eventuell irritation som kan uppstå av andra ämnen i en kreation. Gör att en person med känslig hy tål slutprodukten lite bättre än vad den skulle ha gjort utan pentavitinet. Det binder starkt till huden och sköljs därför inte bort i första taget, med fördelen att man kvar den återfuktande effekten längre jämfört med andra fuktbindande ämnen.

Citronsyran är med som chelator, d.v.s. den binder till sig metaller som påverkar produktens hållbarhet.

Propanediolet är med då den ökar penetrationen av aktiva ämnen i kreationen och gör allting lite mer effektivt. Den har även en fuktbindande verkan.

Glycerolet och natriumlaktatet är med för deras fuktbindande verkan.

Trollhasselhydrolatet är med för dess lugnade och sammandragande effekter. Stimulerar blodcirkulationen. Ska vara sammandragande, bakteriedödande, antioxidativ och antiinflammatorisk. Köper man ett trollhasselhydrolat som innehåller alkohol så riskerar man bara att torka ut huden och orsaka inflammation. Använd den alkoholfria varianten till ansiktsprodukter.

Lemony Acid Toner
64.1 g dest.vatten
10 g mjölksyra
5 g trollhasselhydrolat (alkoholfritt)
5 g glycerol
3.3 g natriumlaktat (om 60 %-ig lösning används)
5 g propanediol
0.1 g citronsyra
2 g pentavitin (Saccharide isomerate)
5 g citronextrakt (Citrus Medica Limonum and Maltodextrin)
0.5 g paraben
ev. bikarbonat

Gör så här
Väg upp allt.

Ha i en råvara i taget i en glasbägare som rymmer hela kreationen. Börja med vattnet och ta nästa råvara i taget, se till att föregående råvara är helt löst innan nästa åker i. Citronextraktet kan vara lite knepigt att få helt löst. Jag var tvungen att hälla hela blandningen i flaskan, korka igen den och skaka frenetiskt för att få det löst.

När allt är i pytsat är det dags att mäta pH. Det ska ligga mellan _-_ när man använder mjölksyra som AHA-syra i kreationen.

Häll upp på flaska och etikettera med vad som är i och datum.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran. Gör testpatches.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg