2018-08-14

Aroma Roller


Det är väldigt vanligt att avslappnande eteriska oljeblandningar på marknaden och i receptsamlingar innehåller lavendel. Eteriska oljeblandningar generellt oavsett syfte innehåller många gånger lavendel som standard och jag är inte så förtjust i lavendel. I de färdigblandade versionerna så har tillverkarna många gånger använt sig utav billig lavendel som är stickig och kamferaktig när man luktar på den. Så kallad engelsk lavendel (engelsk kvalitet eller dålig kvalitet beroende på vem man frågar).

Engelsk lavendel är bara billigt skräp. Visst, det finns folk som gillar den sorten som sticker en i näsan när man luktar på den. Fransk lavendel (fransk kvalitet och behöver inte alltid komma från Frankrike) däremot är sötare och rundare i doften. Jag är varken förtjust i engelsk eller fransk lavendel. Måste jag välja så föredrar jag den franska kvalitén och den måste alltid blandas med något annat, annars blir det olidligt.

Lavendel tar lätt över i blandningar och det känns lite hjärndött att bara blanda lavendel, citrus och något annat blommigt och kalla det avslappnande.

Här nedan har jag angett två olika blandningar. Den ena är blommig och den andra har en mer tränot i sig. Det kan vara bra att veta att all vetivert luktar inte lika och detta gäller för i stort sett alla eteriska oljor. Rosengeranium från en leverantör kan skilja sig avsevärt från en annan leverantörs rosengeranium. Skillnaden kan vara friskt och rosigt till strävt och sunkigt.

Den med en tränot i sig kan vara mer lämpad för män, men det är inte skrivet i sten. För bäst effekt så ska man använda den kombination som man själv tycker luktar godast.

Som vanligt så ska personer med diverse tillstånd (epilepsi, hjärtproblem, graviditet, e.t.c.) kolla med sin läkare innan något används. Det kan även vara bra att veta att produkterna i mina inlägg inte är barnprodukter. Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Alla har ett eget ansvar, så ta det.

Aroma Roller
9 g jojobaolja (valfri kvalitet)

Avslappnande oljekombo med tränot
4 dr bergamott
2 dr cederträ, atlas
2 dr apelsin
1 dr palmarosa
1 dr vetivert

Blommig avslappnande oljekombo
3 dr bergamott
3 dr rosengeranium
1 dr romersk kamomill
2 dr muskatellsalvia
2 dr ylang ylang II

Gör så här
Välj vilken du ska göra.

Väg upp jojobaoljan i en liten glasbägare.

Droppa i de eteriska oljorna, rör om med en glasstav.

Häll över i en liten flaska med en rollerinsats, korka igen och etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg