2018-08-21

Kakaosmör

Theobroma cacao

Innehåll

Arakinsyra 1.0 %, linolsyra 3.2 %, oljesyra 34.5 %, palmitinsyra 26.0 %, palmitolsyra 0.3 %, stearinsyra 34.5 %, övriga fetsyror 0.5 %, steroler och E-vitamin.

Mycket fet och fast olja.

Användning
Kakaosmör är ett fast vegetabiliskt smör som smälter vid kroppstemperatur. Är ett bra fett att tillsätta i blandningar mot torr hud, gärna med lite andra fettsyror för en bra balans. Fet hy ska se upp med smöret då det har en benägenhet att klogga igen porerna, men det kan gå undan i en produkt. Om förhållandet mellan de olika fettsyrorna är "rätt".

Det finns flera olika kvalitéer, bland annat en variant som är deodoriserad och en med doften kvar. Nu är inte den deodoriserade helt utan doft, då det doftar lite svagt av den. Den är bara inte lika påträngande som den odeodoriserade kan vara. Detta brukar märkas när man ska ha i eteriska oljor som man vill ska dofta, det luktar bara sött och kvalmigt av smöret.

Används främst i fluffiga (vispade) kroppssmör, bodybutters, läppbalsam, badsmältare, kallrörd tvål (i små mängder) eller där man önskar sig extra skydd av produkten för riktigt torr hud. Smöret smälter vid vår kroppstemperatur vilket gör den trevlig i fasta produkter som massagekakor, etc.

Man kan även använda den som ensamt förtjockningsmedel i salvor om man inte vill använda bivax eller andra vaxer.

Dosering
För att göra salvor med kakaosmör används mellan 5 och 20 %. Man kan använda mer om man tycker att det blev bra i just det receptet som man använder.

Mat
Kakaosmöret används i högkvalitativ choklad, till skillnad mot billig choklad där man istället använder billiga smörfetter.

I kallrördtvål
I kallrörd tvål så används kakaosmöret för dess återfuktande egenskaper. Den används bara i små mängder för kostnadens skull. Skulle man använda stora mängder kakaosmör i kallrördtvål blir tvålen hård och spröd som kan spricka. Man vinner på att använda den enbart som ett berikningsfett i tvålrecepten.

Förtvålningsvärdet för kakaosmöret är 0.130 och det talet ger 5 % rabatt. Med rabatt så menas att man tar lite mindre kaustiksoda för extra mildhet (i det här fallet 5 %). Vilket betyder att inte allt smör förtvålas, utan lite är oförtvålat och gör huden lite glad.

Källor
Miller's homemade soap page, 2016-03-28
Shenet, kakaosmör, 2016-03-28