2018-07-03

Rosig rengöringsolja

Rosenvax är ett nytt vax för mig. Det fungerar inte bara som ett vax, d.v.s. gör produkten tjockare i konsistensen som bivax, e.t.c. Den ger även en rosig doft till produkten.

För att bekanta mig med råvaran i fråga så tänkte jag först göra en rengöringsolja med den. Jag använde mig utav max doseringen av den för att se hur mycket den faktiskt bidrar konsistensmässigt till en produkt som enbart består utav oljor. Rosenvaxet bidrog inte med så jätte mycket konsistensmässigt. Det blev lite grumligare och doften på produkten är svagt rosig. Så man borde kunna använda den frikostigt (dock max 3 %) om man vill göra hudoljor eller ansiktsoljor. Dock så ska man vara beredd på att komplettera med något annat rosigt om man vill ha ordentlig rosendoft på produkten.

Som rengöringsolja så har den fungerat bra. Den fungerar hur bra som helst som första rengöring, tar bort mascara och övrig makeup bra. Jag emulgerar den alltid med lite vatten för att vara säker på att all mascara verkligen försvinner. Den lämnar ingen konstig känsla efter sig som skulle kunna härledas till rosenvaxet.

Ricinoljan är standard i rengöringsprodukter, speciellt rengöringsoljor. Anledningen till detta är för att den absorberas inte så snabbt av huden. Utan man får tid på sig att bearbeta produkten ordentligt på huden tills man är klar.

Makadamiolja bidrar med fettsyror som är bra för åldrande hy, d.v.s. hy som alla över 30 har. Är man allergisk mot nötter så är kanske inte makadamioljan den bästa.

Riskliolja är en bra olja, de flesta tål den rätt så bra. Innehåller bland annat steroler och ferulasyra.

PEG-40 hydrogenated castor oil gör att produkten går att emulgeras med vatten när man är klar med rengöringen.

Kukui nut oljan är en bra olja om man har utsatt huden för solen. Är bra om man vill massera huden eller om man har problem med eksem.

Naturligt E-vitamin är med som antioxidant. Fungerar både i burken och på huden.

Rosig rengöringsolja
3 g rosenvax
10 g ricinolja
30 g makadamiolja
39 g riskliolja

Vid 50ºC först
2 g PEG-40 hydrogenated castor oil

Vid 25ºC
15 g kukui nut olja
1 g naturligt E-vitamin
ev. mer rosdoft, antingen ros de mai eller rose otto

Gör så här
Väg upp allt.

Värm i en bägare rosenvax, ricinolja, makadamiolja och risklioljan i ett vattenbad. Värm tills rosenvaxet har smält.

Ta sedan bägaren av vattenbadet. Rör om med en liten ballongvisp lite då och då tills det har nått 50ºC. Tillsätt då den hydrogenerade ricinoljan, rör om ordentligt med ballongvispen.

Tillsätt sedan kukui nutoljan och E-vitaminet, ev. mer rosdoft och rör om igen.

Häll över i en ren flaska med pumpinsats.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg