Xanthan Gum
Kommer som ett crèmefärgat kornigt pulver. Är en polysackarid, d.v.s. helt vanliga kolhydrater som har egenskapen att de skapar geler i kontakt med vätska. En polysackarid är flera sockerarter som är ihopsatta i långa kedjor.
Tillverkas av bakterier genom fermenting av glykos.
Användning
Används för att skapa geler. Det används även som stabiliseringsmedel i crèmer och lotions. Inte bara till emulsioner med VE- och MF-fett.
Ger rätt så klara geler. Och det blir rätt så jämnt i konsistensen om man följer beskrivningen nedan. Det blir inte klistrigt eller konstigt att använda gelerna som är baserade på xantangum. Har man för mycket produkt på huden så kan det däremot bli flagigt.
Xantangum nästan standardmedel för att skapa klassiskt aloe vera gel.
Xantangum är inkompatibelt med katjoniska råvaror, d.v.s. positivt laddade råvaror. Nonjoniska råvaror går bra då de är oladdade. Min erfarenhet är att det funkar med små mängder med den amfotära tensiden betain (Cocamidopropyl betaine) när den används tillsammans med/i sockertensid. Sockertensid brukar komma färdigblandad med betain. Jag har inte haft problem med den kombinationen. Det som händer när man blandar med råvaror som den inte är kompatibel med är att den förlorar sin förmåga att gelea. Gelen blir antingen lösare eller upphör helt att fungera så det blir vattnigt.
Går hjälpligt att använda som förtjockningsmedel till flytande tvålar som inte är baserade på SLeS/SLS. Utan där man använder exempelvis sockertensid som inte kan förtjockas med salt. Funkar så länge man inte får för sig att förvara tvålen i en pumpflaska. Gör man det så täpps mynningen till och pumpen skjuter snett och gärna på kläder. Använd i så fall Crothix istället.
Man kan tillsätta 5 % vegetabilisk olja (med eterisk olja om man vill) om man vill ha lite fett i gelen. För att göra produkten mildare om man är ute efter att ha eterisk olja. Eterisk olja direkt i gelet utan vegetabilisk olja kan göra att det blir lite starkt/irriterande för huden.
Används så här
Lös ut xantangummet i rent vatten. Vispa med en liten ballongvisp. Se till så ni inte får klumpar! Låt det sedan stå i 20 minuter och efter dessa 20 minuter har gått så rör man om med ballongvispen. Gelén ska nu bli helt slät och relativt klar. Sedan kan ni ha i övriga råvaror, som konserveringsmedel, tensider, fuktbindande ämnen, mjölksyra, citronsyra, e.t.c.
Dosering
Upp till 1 % för att skapa geler. I vissa situationer så kan man behöva mer. Speciellt om man använder råvaror som är starkt sura.
Källor
Egen erfarenhet
Shenet, Xantangummi, 2018-03-08
Informationshäfte - Råvaror till hudvårdsprodukter, reviderad oktober 2001, Crearome AB