2018-06-19

Violig duschtvål


Jag tillhör den kategorin av människor som gillar viol. Jag gillar viol i godis, drinkar, kroppsprodukter, parfym...

I detta recept är det rätt så mycket sockertensid. Det betyder för mig att jag behöver använda mindre mängd produkt och gör att den räcker längre. Produkten blir drygare helt enkelt.

Den här gången har jag använt Crothix för att göra duschtvålen till en tjock/lagom konsistens. Problemet med Crothix är att man vet aldrig riktigt hur mycket man behöver av det från gång till gång. Man får börja med 1 g, röra om, vänta en stund, blev det inte bra tillsätta ett 1 g till, e.t.c. tills det blir rätt. Det ska inte vara för tjockt och inte för löst.

För att Crothix ska fungera optimalt så måste pH ligga mellan 5 och 9. För att det ska bli hudvänligt så är det bäst att inte gå upp över 7. Då blir produkten basisk och det förstör vår huds syramantel. Man ska försöka sikta på så att pH:t hamnar mellan 5 och 6.

Crothix innehåller även fettsyror som bidrar till att huden blir återfettad. På så sätt slipper man tillsätta andra oljor till tvålen som kan påverka skummet negativt samt tvålens genomskinlighet. Man kan göra andra typer av flytande tvålar med Crothix. Schampo, handtvål eller duschtvål går lika bra att göra med detta förtjockningsmedel.

För att lyckas med detta recept så måste man ha tillgång till antingen pålitliga pH-stickor eller en kalibrerad digital pH-meter. I övrigt så är det väldigt enkelt att göra produkten.


Violig duschtvål
Fas 1
43 g dest.vatten
5 g glycerol
0.5 g paraben
50 g sockertensid med betaine
0.5 g violdoftolja
en droppe eller två av lila tvålfärg och kanske lite blått för en mer violig färg, eller blå och röd tvålfärg för att få till lila färg om man inte har färdig lila hemma
mjölksyra/bikarbonat för titrering

Fas 2
1 g (eller så mycket som behövs) crothix

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda ner allt i en bägare utom Crothix och mjölksyran/bikarbonatet. Mät pH på kreationen. Det ska ligga mellan 5 och 6. Skulle ni mot förmodan behöva höja pH (om det blev för lågt) så skulle jag använda bikarbonat. För att sänka pH tar man mjölksyra. Oavsett om ni ska höja eller sänka pH är det klokt att ta 0.5 g åt gången.

När pH är korrigerat så tillsätter man Crothixet. Rör om ordentligt. Vänta en stund. Blev det inge bra så tillsätter man ytterligare 1 g Crothix, rör om och väntar en stund igen, e.t.c. tills man får till önskad konsistens.

Häll upp på flaska, etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg