2018-07-10

Milt och drygt schampo för lockigt hår

Jag ville göra en mer koncentrerat schampo denna gång. Jag tycker att det tidigare schampot visserligen var bra men det var lite odrygt.

Att ha mer koncentrerad produkt med sig i bagaget är att föredra för då behöver man släpa runt på mindre produkt. Vilket sparar plats över till annat.

Detta schampo blir tjockt och krämigt i konsistensen. När man ska fylla flaskorna så är mitt tips att vänta till dagen efter eller lite längre, då det blir rätt så mycket luft invispat i produkten när man gör den. Fyller man flaskorna samma dag, så kommer luften att försvinna ur schampot de följande dagarna och göra att det ser ut som om man inte har fyllt flaskorna hela vägen upp.

Om råvarorna som jag har valt att använda
De tensider som jag har tillgång till är sockertensid både med och utan betain och sodium cocoyl isethionate.

Sodium cocoyl isethionate kommer som ett pulver och ska värmas (smältas) för att fungera i produkten. Denna tensid gör att produkten blir opak (beroende på mängden förstås) och gör konsistensen tjockare så det blir krämigt. Tensiden är ekologisk och väldigt mild och tåls av de flesta. Man ska dock vara lite försiktig vid tillverkningen av produkten då det dammar rätt så rejält om det och kan irritera i näs, mun och ögon.

Jag har använt sockertensiden med betain tillsammans med sodium cocoyl isethionate för jag vill ha en mild produkt, sedan så funkar sodium cocoyl isethionate på så sätt att det blandar/löser sig bättre om man har i betain i produkten som i det här fallet ingår i sockertensiden.

Guarmjölet är med för att det fungerar antistatiskt, samtidigt som det fungerar som ett lätt förtjockningsmedel till schampot. Nu har jag fortfarande Crearomes gamla kosmetiska guarmjöl men deras nya borde fungera ännu bättre än deras gamla.

Glycerolet är med som fuktbindare och jag vill inte tillsätta för mycket av detta, det kan bli klibbigt i håret om man överdoserar det.

Jag har använt mig utav avokadooljan precis som förra gången. Jag har provat jojobaolja men jag tyckte inte att det blev lika bra med jojoban som det blev med avokadooljan.

Mjölksyran är med som pH korrigerare. Det är inte säkert att man behöver använda mjölksyra. Man kollar pH:t med en pH-sticka innan man tillsätter det. Du vill att pH:t ska ligga mellan 4-6 och inte 9-10.

D-pantenolet är inte med i Jessicurls produkt men jag ville ha med detta då det är både återfuktande och lugnande på hårbotten.

Det eteriska oljorna är med för de fungerar bra för min hårbotten och för att dölja lite av lukten från tensiderna som inte är speciellt trevlig. Man kan skippa doftsättningen helt om man så önskar, eller ta andra eteriska oljor/doftoljor. Jag har aldrig lyckats helt med att dölja tensidlukten, varken med doftoljor eller eteriska oljor. Dock blir det lite bättre om produkten har fått stå och "gifta sig" med de eteriska oljorna ett tag.

Milt och drygt schampo för lockigt hår
Fas 1
4 g kallpressad avokadoolja
2 g kosmetisk guarmjöl
12 g sodium cocoyl isethionate
26 g sockertensid med betain (decyl glucoside and cocoamidopropyl betaine)

Fas 2
6 g glycerol
0.5 g paraben
46.5 g vatten

Fas 3
2 g D-pantenol
ev. 1 g mjölksyra
ev. eteriska oljor/doftolja

Gör så här
Väg upp alla råvarorna utom mjölksyran då det inte är säkert att det behövs. Var försiktig när ni väger upp sodium cocoyl isethionate, då det är ett väldigt flygigt pulver. Det är inte trevligt att dra in det i lungorna så använd gärna andningsskydd.

Rör ihop fas 1, dvs avokadoolja, sockertensid, kosmetisk guarmjöl och sodium cocoyl isethionate i en glasbägare och värm i vattenbad. Ska vara den största bägaren då den ska kunna rymma allt i slutändan.

Värm samtidigt vatten, glycerol och paraben tillsammans i en separat glasbägare i vattenbad.

Sodium cocoyl isethionatet ska smälta. Se detta som en bottenredning.

Vispa vätskan ner i ”bottenredningen”.

Låt detta svalna, rör om lite då och då under tiden.

Kolla pH med en pH-sticka, ska ligga mellan 4-6.

Tillsätt D-pantenol, ev. mjölksyra och ev. eteriska oljor när temperaturen har nått 25ºC.

Vänta gärna en dag eller två. Sätt en plastpåse över bägaren och säkra med en gummisnodd så det inte kommer in smuts/insekter i schampot under tiden när ni väntar på att luften ska försvinna.

Häll sedan upp på flaska och etikettera.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg