2018-07-17

Emulsifying Wax NF

INCI: Cetearyl Alcohol and Polysorbate 60

Användning
Man använder det för att skapa kreationer som ska innehålla fett/olja och vätska. D.v.s. lotions och crèmer. E-wax NF ger mer glid till kreationen än andra emulgeringsmedel. Alla gillar inte detta. Det passar kanske inte alltid i alla typer av produkter.

På wikipedia står det att det även ska ingå PEG-150 Stearate och Steareth-20 i detta emulgeringsmedel. Vart det kommer ifrån vet jag inte. Det finns fler typer av emulgerande vax (E-wax) och E-wax NF ska inte blandas ihop med de andra typerna. NF står för National Formulary och det betyder att detta emulgeringsmedel är standard. Ingår det annat än cetearyl alcohol och polysorbate 60 i INCI så är det inte Emulsifying Wax NF längre.

Det finns flera tillverkare och det kan skilja sig lite mellan dem, men det ingår aldrig något annat än cetearyl alcohol och polysorbate 60 i Emulsifying Wax NF. Emulsifying Wax BP är något helt annat och innehåller Cetearyl alcohol (and) Sodium Lauryl Sulphate. BP varianten sägs vara ett bra substitut för NF varianten, men då ska man veta att BP varianten innehåller Sodium Lauryl Sulphate som har en nedbrytande effekt på huden och kan göra huden känslig.

Hur gör man?
Man gör två faser. Precis som med VE- och MF-fett, enda skillnaden är att man har emulgeringsmedlet endast i oljefasen. Sedan vispar man med en ballongvisp, jag har sett instruktioner där man har använt en stavmixer. Stavmixer kan man använda när det är en stor sats som man ska göra. Det fungerar däremot inte så bra med en liten testsats på 100 g.

Man har i emulgeringsmedlet ner i oljefasen. Vattenfasen har inget emulgeringsmedel i sig. Båda faserna värms upp. Och när båda är runt 70-75ºC vispar man ner vätskan i oljefasen.

Man kyler ner det ungefär som med VE- och MF-fett. Fast det framstår inte kinkigt med nedkylningen när man tittar på få beskrivningar som finns för detta emulgeringsmedel. Fast det är precis vad det är. Kinkigt, lynnigt och opålitligt. Speciellt med tanke på att alla E-waxer dras över samma kam och får samma instruktioner. När de i själva verket behöver individuella instruktioner för ett lyckat resultat.

Dosering
Man råds till att använda så mycket som 25 % (viktprocent) av fetterna/oljorna. Men maxdosen i ett recept på 100 g råds till att vara max 20 g E-wax NF.

Med andra ord använder man 10 % fett/olja i en cremen, så behövs 2.5 % E-wax NF. Men, men, men...

Man måste använda mer än 25 % av fetterna/oljorna i receptet och även om man gör det upplever jag att det är instabilt. Mer om detta nedan.

Hur blir kreationerna med E-wax NF?
Till en början ser det lovande ut. Sedan händer det katastrofala efter några timmar och man ser hur hela batchen skär sig. Här har jag testat att röra lite mer med ballongvispen. Det som händer är att vattnet sipprar ut ur kreationen. Detta säger mig att det är någon vital instruktion som fattas för att man ska lyckas. Antingen så ska man vispa tills det är kylt till rumstemperatur, eller så ska man inte köra med stavmixern alls. Eller så ska man köra med stavmixern tills det är svalt och inte göra avbrott. Eller ska man vara lika nitisk som vid VE- och MF-fett med temperaturen (värmnings- och kylningsprocessen) och vispning.

Om det är någon där ute som lyckas med detta emulgeringsmedel får den gärna lämna ett meddelande på detta inlägg om hur man ska gå tillväga för ett lyckat resultat. En detaljerad beskrivning. Ni får gärna ge ett enkelt recept så man kan tydligt se % av alla råvaror, e.t.c. så det går att upprepa experimentet.

Källor
Egen erfarenhet
Gracefruit, 2018-02-05
Wikipedia, 2017-12-29