2018-06-06

Heat and Hold

Man kan se på vissa amerikanska bloggar att det förekommer något som kallas för Heat and Hold. Där tekniken motiveras med att för att man ska vara säker på att alla bakterier och andra organismer dör i kreationen. Tekniken förespråkas religiöst som om det är den enda rätta sättet att göra produkter på.

Man får uppfattningen att det är bara är dåliga och oinformerade personer som inte gör detta.

Det man gör är att man gör en så kallad "Heat and Hold" är att man värmer upp båda faserna (om man håller på och gör en emulsion, d.v.s.) i 20 minuter. Sedan vispar man ihop den som vanligt. När man är klar med kreationen, så tillsätter man dest.vatten för att kompensera den vattenförlust som denna metod orsakar.

Dessa Heat and Hold galningar brukar även tillsätta konserveringsmedel till helt vattenfria produkter.

Som vanligt med "sterilteknik" så ska man ha klart för sig att det myllrar med bakterier, virus, sporer och annat snusk i vår luft. Vi andas in en hel del äckel, inkl. insektsdelar, e.t.c. dagligen med varje andetag. Även när det är rent och städat hemma.

Hemma kan man inte uppnå någon form av "steril" miljö och det är då helt förkastligt att hålla på med denna Heat and Hold teknik. Man ska ju ändå tillsätta ett pålitligt konserveringsmedel till kreationen som garanterar att det inte växer snusk i produkten.

Anledningen till att proceduren är onödig är för att produkten i slutändan ändå kommer att bli kontaminerad när man vispar i eller bearbetar produkten efter värmebehandlingen. Man vispar ner luft och partiklar från luften och med det så tillför man mikroorganismer till kreationen. Det tillförs mikroorganismer och sporer när man fyller förpackningarna, e.t.c. I och med detta så är hela värma och hålla proceduren helt onödig. Sedan så har man dilemmat att metoden ökar risken för oxidering av ingredienserna, d.v.s. oljor och fetter kommer att härskna snabbare med denna metod än om man inte skulle tillämpa den alls.

Jag ser inte vitsen med det.

Det dessa personer försökte undvika får de ändå ner i sina kreationer.

Jag har inte haft några problem med att det har växt i mina produkter som jag har gjort hemma. Och då har jag aldrig tillämpat denna Heat and Hold metod.

Vad är viktigt att tänka på när man gör produkter hemma?
  • Använd rena redskap, det räcker att det är fritt från synligt smuts. Spritar man av redskapen så ska man ha klart för sig att de endast är sterila i ca 13 sekunder efter behandlingen. Sedan är de osterila/kontaminerade igen.
  • Håll miljön omkring er dugligt "rent" när ni ska kräma. Håll även vågarna rena när ni jobbar. Var inte en slusk. Vågen gör man enklast ren och fin genom att använda spraya den med lite isopropylalkohol på vågen och torka sedan rent och torrt med en kleenex. Gör detta så fort den har blivit smutsig så är det lättare att hålla vågen ren.
  • Ha rena och luddfria kläder på er.
  • Skägg och kroppshår ökar risken för kontamination.
  • Använd fräscha råvaror. Har man problem med att det jämnt och ständigt blir kontamination av en viss råvara så ska man slänga den.
  • Använd ett pålitligt konserveringsmedel i adekvata mängder. Parabener är jättebra och helt säkra att använda, förutsatt att man tål det.
Allt tål inte att värmas
Sedan ska man ha klart för sig att alla råvaror inte tål att värmas upp. Vissa lynniga emulgeringsmedel gillar inte att man håller på och gör en sådan långrandig uppvärmning.

Andra exempel på råvaror som inte tål värme är aloe vera juice. Aloe vera juice ska inte värmas eller utsättas för konstiga pH skiftningar. Anledningen till detta är för att aktiv aloe vera juice innehåller enzymer som förstörs av uppvärmning och felaktiga pH-värden. Har man aleo vera juice av hög kvalitet hemma kan man enkelt kolla om den innehåller enzymer genom att tillsätta något surt som alun till det. Fälls det ut en äcklig gucka ur den är den aktiv (fällningen fälls ut och hamnar på botten). Anledningen till att enzymerna fälls ut är för att de denatureras, precis som när man kokar ägg. Proteinet stelnar.

Enzymer är proteiner med en metalljon bunden till sig. Exempel på metalljoner är koppar (Cu), järn (Fe) eller zink (Zn). Dessa metaller brukar även kallas för spårämnen och brukar behövas i små mängder i vår kost för att vi ska må bra.

Sedan så har jag ett allmänt tips när man gör emulsioner och det är att endast hälla i produkten i förpackningen när den har nått rumstemperatur (25ºC). Gör man det slipper man problem med kondens i förpackningen. Eteriska oljor ska helst ner vid 25ºC. Undantaget är för salvor och cerat och det är en annan femma. Där måste produkten vara varm för att cerathylsor och burkar ska kunna fyllas. Eteriska oljor och andra vanligen värmekänsliga råvaror måste då även tillsättas medan produkten fortfarande är flytande.

Jag vet att många amerikanska bloggare förespråkar att hälla lotionen i flaskor medan den fortfarande är het och låta det hela stå utan kork till dagen efter. Anledningen till att man inte ska korka igen flaskorna i det fallet är för att det annars bildas kondens i förpackningen och där i kondensen kan det börja växa. Detta kan man inte göra när man gör lotion/crèmer med MF-/VE-fett. Utan det funkar bara med vissa typer av E-wax. Gör man så här så har man samtidigt ingen koll på hur slutkonsistensen blir eller om emulsionen verkligen blev lyckad innan man fyller förpackningarna. Många gånger så blir konsistensen för tjock för att det ska vara lyckat med att förvara den i en flaska. Det är även oerhört enerverande att upptäcka dagen efter att lotionen har skurit sig och man får helt plötsligt flera flaskor att diska, utan att man fått fördelen att använda upp produkten.

Enda anledningen som jag kan komma på till att råvaruförsäljare förespråkar denna metod kan vara för att de vill visa hur enkelt det är att göra crèmer och lotions själv hemma i köket. Det är som när företag försöker göra reklam för sina färdiga microwave dinners. Bara in i mikron med det i x antal sekunder och det är klart.

Det kan ju vara trevligt om det går att få ut produkten ur flaskan.

Jag hoppas att det här inlägget har varit till hjälp. Så ni inte håller på och gör onödigt arbete. Det finns bättre saker man kan lägga ner sin energi på.