2018-05-25

Diffuser


Tänkte försöka mig på att göra diffuser med reeds.

Det finns flera sätt att doftsätta rum med. Några är varianter är: doftljus, rumspray, aromastenar som man droppar eterisk olja på, aromalampor där man droppar eterisk olja i en speciell skål med vatten och man värmer skålen med värmeljus, sedan så finns det elektriska diffusers som ska ge kontinuerlig doft.

Den typ av diffuser som jag har gjort är konstruerade så att man har doften plus ett flytande medium i en flaska och i denna flaska sticker man ner tillräckligt många speciella pinnar som kallas för reeds. Dessa reeds är speciella då de tillåter doften att vandra uppför pinnen kontinueligt. Man kan inte ta någon annan form av träpinnar (som grillspett av trä) och man kan inte använda vegetabilisk olja som medium. Byter man till ett annat medium än dowanol DPM så ska det vara ämnat för just diffusers.

Fördelen med diffusers är att de kan se riktigt trevliga ut förutsatt att man har valt en fin flaska och rätt längd på pinnarna. Ibland är det finare med ofärgad lösning. Med färg så kan det se lite billigt ut. Speciellt om det blev för skarpt.

Vegetabilisk olja duger inte. Är man mer inne på att använda vegetabilisk olja är det bättre att använda aromastenar som man droppar den rena eterisk olja/doftoljan på. Det blir bättre resultat. Jag har sett exempel där folk har använt vegetabilisk olja och har intalat sig själva att det funkar susen för den typ av diffuser. De måste sedan hålla på och vända på pinnarna för att kunna känna doften. Detta vändande av pinnarna förtar lite av syftet.

Hur mycket måste man göra?
Generellt gäller att för ett litet rum används kanske 100 ml doftblandning (25 ml doft och 75 ml medium). För ett stort rum används 200 ml doftblandning (50 ml doft och 150 ml medium).

Antalet pinnar varierar mellan 6-10 st. Här är det bra att först kolla så att alla pinnarna ryms i flaskan. Det finns olika tjocklekar på pinnarna/reedsen och det finns olika längder. Prova först ut pinnarna i den tilltänkta flaskan. Se till att de inte är för långa, trimma då pinnarna eventuellt. Man vill inte att flaskan välter för att man råkar sopa till pinnarna. Lite att tänka på om man har husdjur hemma.

Man kan färga vätskan. Här så är det viktigt att man har koll på så att färgen inte täpper till porerna i reedsen.

Nu är inte detta recept viktbaserat, utan det är volym-% som gäller.

Diffuser
lagom stor och stadig (bred) glasflaska
6-10 diffuser reeds
ev. färg
75 % dowanol DPM (volym-%)
25 % doftolja/eterisk olja (volym-%)

Gör så här
Tillvägagångssättet är det densamma oavsett om man använder doftolja eller eterisk olja.

Prova först pinnarna i den tilltänkta flaskan, är de för tjocka/för långa? För långa, trimma. För tjocka, hitta en annan flaska.

Blanda vätskorna i en glasbägare. Häll över i flaskan, använd eventuellt en tratt om ni känner er ostadiga på handen. De flesta glasbägare har en hällningspip som underlättar när man ska hälla innehållet i en annan behållare.

Ställ sedan flaskan med innehåll och pinnar på lämplig plats. Se till att den får stå ifred, ni vill inte att den ska riskera att välta. Pinnarna ska inte nudda omgivningen, som väggar eller gardiner. Det kan bli fläckar och det är inte helt lyckat.