2018-05-22

Clay Cleansing Balm


Har hittat ytterligare en produkt som man kan försöka sig på att göra själv. Med viss modifikation.

Man kan använda denna version som jag har konstruerat som en första eller andra rengöring. Alternativt så kan man även använda den som en morgonrengöring om man vill. Tvättas som vanligt av med en fuktat frottétvättlapp efter att man har emulgerat den med lite vatten. Försöker man att skölja av den med vatten så kommer man få problem då produkten inte vill sköljas av, även om det är emulgeringsmedel med i produkten.

Omorovicza Thermal Cleansing Balm
Cetearyl Ethylhexanoate, Sweet Almond Oil, Glyceryl Stearate, Stearyl Heptanoate, Silt (Hungarian Mud), Jojoba Oil, Squalane, Beeswax, Polysorbate 20, Plum Seed Extract, Apricot Kernel Oil, Cetearyl Alcohol, Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol, Parfum, Limonene, Linalool, Ethylhexylglycerin, Acerola Fruit Extract, Vitamin E, Aqua, Zinc Gluconate, Magnesium aspartate, Copper Gluconate.

Både cetearyl ethylhexanoate och stearyl heptanoate är med för dess ocklusiva effekt på huden i originalet. Med andra ord så kan man substituera dessa med mer vegetabilisk olja av valfri sort. En anledning som jag tror att de har valt dessa ämnen är för att de är "billig" utfyllnad som inte är silikoner/mineraloljor.

Billigare produkt att producera = mer vinst.

Angående leran så kan man använda vilken lera som helst. Egentligen så är silt inte lera, utan det är ett mellanting mellan lera och sand. Med andra ord så är det grövre än lera och finare än sand. Kornstorleken på silt är mellan 2 och 63 µm, medan lera har en kornstorlek på upp till 2 µm. Dödahavslera är silt även om det marknadsförs som lera. Lera låter ju sexigare än silt, då silt låter som en restprodukt ur metallindustrin i mina öron.

Jag valde vit kaolin lera till mitt projekt. Slutkonsistensen på receptet nedan kan dock bli annorlunda om man väljer en annan sorts lera än den som jag har valt. Då olika leror har olika densitet.

Innan man börjar kan det vara bra att kontrollera att den tilltänkta leran faktiskt är finmalen. Flera s.k. finmalda leror är inte tillräckligt fina har jag upptäckt. Då blir det grusigt (det rivs på huden) i en produkt som denna. Kontrollera detta innan ni börjar.

Är man känslig för eteriska oljor så är det bara att skippa dessa. Svårare än så är det inte. Skippar man de eteriska oljorna så kommer det enbart lukta av de ingående råvarorna, dvs oljorna, leran och de övriga råvarorna. Man kan även om man tycker att 1 % eterisk olja är för mycket i en ansiktsprodukt minska den till 0.5 % istället. Kompensera med en mindre mängd eterisk olja genom att öka mandeloljan med motsvarande mängd.

Har man väldigt torr hy så kan de flesta leror vara för uttorkande även om man kombinerar med olja. Men eftersom det är en hög halt med olja i denna produkt så borde det fungera rätt så oproblematiskt även på torr hy.

Krämig konsistens

Är man allergisk mot mandelolja kan man använda riskliolja eller jojobaolja istället. Angående cera bellinan så är det en modifierad variant av bivax. Är man vegan eller känslig för bivax så får man ersätta det med ett annat vax. Dock så har jag inga tips här på vad man ska ta utan jag utgår att de som har den här typen av problem själva vet vad de ska ta istället.

Även om leran i sig är helt vit
så blir inte slutprodukten det.

Clay Cleansing Balm
76 g mandelolja
10 g vit lera
10 g cera bellina

Vid 50ºC
2 g PEG-40 hydrogenated castor oil
1 g naturligt E-vitamin
1 g eterisk olja

Gör så här
Väg upp allting.

Blanda lite av (lagom mycket) mandeloljan med leran, mortla i en mortel så ni får bort alla klumpar, så det blir helt slätt. Det är helt i sin ordning att den här blandningen blir krämig när man är klar.

Tillsätt resten av mandelolja och cera bellinan i en glasbägare. Värm det hela i ett vattenbad.

När allt är smält så tillsätter man leran med oljan. Rör om med en liten ballongvisp och när det börjar bli lite svalare (50ºC) har man i PEG-40 hydrogenated castor oil och E-vitaminet och den eteriska oljan.

Rör om ordentligt och häll över i en ren burk.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg