Ämnen som man får ut när man gör ett riktigt oljeutdrag är främst eteriska oljor och andra fettlösliga ämnen som karotiner. Detta betyder att man inte får ut samma ämnen när man gör ett oljeutdrag jämfört med om man gör en infusion/dekokt. Även om man använder samma typ av växt och växtdel. Man får inte heller samma egenskaper i ett oljeutdrag/extrakt jämfört med eteriska oljor.
Det är viktigt att växterna eller örterna som man har tänkt använda är alltifrån torra till halvtorra. Är de helt färska så är risken större att de börjar jäsa och det kan även börja mögla i burken. Dock så anses utdrag på färska råvaror bättre än torra växtdelar, vilket kan vara sant när det gäller vissa växter.
Det går att använda oljeutdrag till parfym, då används exklusivare råvaror än ringblommor. Parfymörerna använder främst ister/talg, men vegetabiliska oljor används också. För detta ändamål så blir doften bättre än om man enbart skulle ha använt olja. Sedan ska man veta att utvinna olja ur feta frön är en relativt ny metod och det fett man förr hade var just ister/talg. Den här metoden att utvinna enbart doft ur växter och föra över det till ett oljehaltigt medium kallas för enfleurage och slutresultatet blir pomada.
Lite kort om infusioner/dekokter
Däremot kan man komplettera de olika formerna utdragen genom att ha både infusion/dekokt, oljeutdrag och ev. eterisk olja från samma växt i en och samma produkt. Detta kan verka lockande i vissa svaga situationer. Dock ska man ha klart för sig att många infusioner/dekokter är endast dugliga som sårtvätt. Och kanske är mest lämpade i ansiktsvatten för finnig hy på sin höjd om de ska användas i hudvårdsprodukter överhuvudtaget. De går att ha i emulsioner och gör då garanterat att dessa produkter blir gråa och dassiga i utseendet och tillför konstig lukt som brukar dra ner på den trevliga upplevelsen. Man måste öka mängden konserveringsmedel för att produkten ska hålla. Man ska komma ihåg att vattenlösliga utdrag är rena godiset för mikroorganismer.
Åter till oljeutdrag
För oljeutdraget är det bäst att endast använda hållbara oljor till extraktionen. Såsom exempelvis jojoba- riskli-, oliv-, raps-, sesam- och (deodoriserad) kokosolja. Raffinerade oljor kan vara att föredra då de inte tillför egen doft eller färg till kreationen. Förr användes ister, talg och smör, då det var det man hade hemma.
Det kan vara bra att veta att solrosolja inte är en tillräckligt hållbar olja, då den angränsar till torr (halvfet). Lika dåligt fungerar tistel-, hampafrö-, nypon- och linfröolja. Ju torrare en olja är desto kortare tid håller oljan. Att göra ett oljeutdrag förkortar hållbarheten ytterligare på oljorna. Då det är en påfrestning på oljan. Många gånger ställer man extraktionen i solljuset alternativt på en varm plats, så man får ut större mängd aktiva ämnen ur växterna till oljan.
Detta är viktigt att tänka på om man vill kunna spara extraktet en viss tid. Man kanske gör en stor sats med örtolja. Så man har. Det är rätt så vanligt att man gör så, speciellt när man vet vad man vill ha. För att spara tid och arbete. Har man en gång hållit på och silat olja så vet man hur lång tid det tar. För att inte tala om veckorna man måste vänta innan det är färdigt och då vill man gärna göra i ordning mer, när man ändå håller på och grejar.
Gör dock aldrig mer än vad som faktiskt används upp.
Vanligast är att man gör någon av nedanstående örtoljor
Ringblomsolja
Kamomillolja
Johannesörtolja
Kumminolja
Rosenblomsolja
Angående morotsoljan
Det förekommer massor med recept på morotsolja som man ska kunna göra själv. Ett sätt som jag har sett och provat är att låta morotsraspet dra i olja precis som när man gör en vanligt oljeutdrag. Det kan vara bra att veta att morot innehåller alldeles för mycket vätska för att detta ska gå bra. Det som händer är att moroten börjar jäsa eller mögla i oljan. Den kan även börja surna, beroende på vilka mikroorganismer som följde med när man gjorde extraktet.
Ett annat tillvägagångssätt. Där man har försökt kringgå detta problem med att moroten börjar jäsa om man gör som ovan. Är att man låter värma oljan med morotsraspet i en kastrull, som man sedan silar av. Jag har själv provat detta och det resulterade i att det luktade friterad morot om oljan. Och då körde jag på riktigt låg temperatur för att jag skulle göra utdraget så varsamt som möjligt, men det sket sig.
För morotsolja är det bäst att köpa färdigt extrakt om man inte har tillgång till all den laborationsutrustning som krävs för att göra denna typ av extrakt.
Vad ni än gör så ha inte morotsjuice i era produkter. Det kommer bara att färga produkterna så de blir obrukbara sedan så har man problemet med att produkten håller extremt kort tid även med konservering. Det är alldeles för mycket "partiklar" i morotsjuicen för att det ska fungera. Det är bättre att dricka den.
Så här gör man oljeutdrag
Man låter växtmaterialet dra i oljan i ca två veckor. Man tar kanske 100 g ört/växt till 500 g olja. Alternativt så fyller man en burk med det tilltänkta växtmaterial och fyller på med olja så det täcks. Det är viktigt att växterna täcks helt av oljan/fettet, extra viktigt med detta är när man använder färska råvaror. Den typ av burkar som jag brukar använda är gamla honungsburkar i glas. Mitt tips här är att först ha i växtdelarna så ni ser hur stor plats de tar och sedan ha på oljan.
Materialet man använder ska vara halvtorrt till torrt. Det går helt utmärkt att göra utdrag på helt torkade växtdelar. Även om det på flera ställen står att det alltid ska vara färska växter. Så är det inte. Detta gäller främst för när man ska göra johannesörtolja, då hyperforinet endast finns i den färska johannesörten.
Ställ glasburken lagom varmt i 2 veckor. Under denna tid så ska man se till det dagligen så växterna inte har flutit upp och börjat mögla. Det räcker många gånger att man skakar burken så det rörs om. Öppna inte locket och börja peta i utdraget. Ni smutsar bara ner utdraget då.
När det är klart så filterar man det. Jag brukar lägga gojset i en helt vanlig potatispress och då pressar jag ut oljan som en galning. (Har man dåligt tålamod så har man.)
Oljan filtrerar jag sedan en till två gånger genom ett kaffefilter tills jag är nöjd. Häller över det i en transparent glasburk och låter det sitta en vecka eller två och då svalt.
När det är gjort så tittar jag till utdraget. Har det sedimenterats på botten i burken så dekanterar jag över det i en annan ren glasburk. Bottensatsen med partiklar vill man inte ha. Gör likadant igen. Låter det sitta i den andra glasburken en eller två veckor till, igen svalt. Gör eventuell en till dekantering om det behövs. Sedan anser jag att det är klart och häller över det i en ren glasflaska.
Etiketterar med vad som är i och datum. Ange även förhållandet mellan ört och olja. Har ni använt 100 g ört/växt och 500 g olja så skriver man 1:5.
Resultatet som man får går att använda outspätt till diverse hudoljor och salvor. Beroende på vilken typ av växt som man har använt.