2018-03-06

Sockertensid

Decyl Glucoside and Cocoamidopropyl Betaine
Decyl Glucoside


Användning
Det här är en miljövänlig tensid som går under handelsnamnet sockertensid, i avloppet har den samma miljöpåverkan som vanlig tvål. Det finns en sockertensid som är fri från cocoamidopropyl betaine ifall man vill undvika cocoamidopropyl betaine.

Sockertensid är en nonjonisk tensid och kan användas som en primär- eller sekundärtensid i kreationerna. Den löddrar och rengör bra.

Ska man använda sig utav sockertensiden som är fri från cocoamidopropyl betaine så ska man komma ihåg att värma produkten försiktigt, max 40ºC. Denna är annars tjock i konsistensen med vita små klumpar/prickar som bara försvinner om man värmer den. Man ska ha klart för sig att pH på en produkt som är gjord på enbart sockertensid utan betain har ett högt pH. För att produkten ska bli hudvänlig måste man tillsätta tillräckligt mycket citronsyra/mjölksyra till produkten. Man måste dubbelkolla med en pH-sticka/digital pH-meter att pH:t ligger rätt. Ibland finns det en anledning till varför vissa produkter är färdigblandade.

Ett problem med denna tensid. Gäller för både med och utan betain. Är att den är svår att förtjocka. Man kan inte förtjocka den med enbart salt om man inte vill använda sig av SLS/SLeS tillsammans med sockertensiden. På Shenets sida så står det att det ska gå att förtjocka denna med salt om man använder sockertensid och betain tillsammans i kreationerna. Jag har inte fått detta att lyckas. Jag har inte sett någon annan informationskälla påstå att det ska gå att förtjocka sockertensid och betain med salt. Så detta är bara ett ogrundat påstående från Shenet.

Jag har istället använt xantangum som förtjockningsmedel ända fram tills jag upptäckte Crothix. Det enda dåliga med xantangumet är att om man tänkt använda produkten i en pumpflaska så täpper den till mynningen på pumpen. Det i sin tur gör att det blir lite farligt då tvålen kan skvätta åt alla möjliga håll och kanter och allra helst på kläderna som man har på sig. Ska man använda den i en vanlig klämflaska så fungerar det helt utmärkt med xantangum om man inte har tillgång till Crothix.

Källor
Shenet, Sockertensid, 2017-06-30
Egen erfarenhet